Stel vraag

Particulier


Goedendag,
wij zijn door onze achterburen gedaagd voor een rechtzaak die handelt over overlast van een boom in onze tuin. We hebben geen advocaat; krijgen we spreekrecht tijdens zo'n zitting? En hoe spreek je de rechter aan?

U bent waarschijnlijk gedagvaard voor de rechtbank, sector Civiel. Daar kunt u niet zonder advocaat procederen. In de dagvaarding moet dan staan dat u gedagvaard bent om 'niet in persoon, maar vertegenwoordigd door een advocaat' te verschijnen. Als u in zo'n geval naar de rechtbank komt om uw verhaal te vertellen, wordt u weer naar huis gestuurd en wordt u bij verstek veroordeeld. U moet dus een advocaat zoeken.

De rechter spreekt u tegenwoordig gewoon aan met 'meneer (of mevrouw) de rechter'.

Mocht u inhoudelijk advies willen, dan kunt u vrijblijvend even contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

In aansluiting op het goede advies van mijn collega van Binsbergen wijs ik op dat als u gedagvaard bent in kort geding dan is inschakeling van een advocaat niet nodig. U kunt dat lezen in de dagvaarding want daarin staat of het een kort geding is of een normale procedure. Heeft u nog vragen dan kunt u vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij of een van de juristen op deze site, bijv. via de link ' direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag