Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik heb 31/5/2012 samen met mijn broer het huis van mijn overleden moeder verkocht aan mijn dochter, Zij woont nu thuis en vanaf 6 mei 2013 beginnen de verbouwingswerken. Mijn moeder had in oktober 2006 een huurcontract bij een energieleverancier afgesloten voor 15 jaar. Nu moet mijn dochter deze huur voortzetten tot einde contract of afkopen voor € 1.939,00. Zij heeft een contract elektra en gas voor 3 jaar (vanaf 1/6/2012) en voor water en huur ketel staat geen datum.
Moet zij dit betalen (bij navraag installatiebedrijf koste deze ketel +/- € 1.200,00 . De installatiekosten € 450,00 zijn in 2006 betaald door mijn moeder.
Of moeten de erven van het huis dit absurde hoge bedrag nog betalen?

Normaal wordt dit opgenomen in de koopovereenkomst of de huur al dan niet overgenomen wordt door de koper. Dus ik adviseer u om daar eerst in te kijken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

In koopovereenkomst van mijn dochter staat niets vermeld.


Als er niets over geregeld is dan is het in beginsel zo dat hierover dus nog afspraken gemaakt moeten worden. Wil uw dochter de ketel niet dan zullen de erfgenamen het contract moeten opzeggen en betalen. Maar dan mogen zij de ketel verwijderen en verkopen.
Overigens is het wel vreemd dat het huis op 31-05-2012 al is verkocht aan uw dochter en pas nu er een discussie ontstaat over de huur van de cv ketel. In het afgelopen jaar heeft iemand toch ook de huur van de cv ketel betaald? Als uw dochter dit betaald heeft dan zou gesteld kunnen worden dat zij door de betaling de huur van de cv ketel heeft overgenomen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het afgelopen jaar heeft mijn dochter de huur van de ketel betaald na afsluiten contract bij deze energieleverancier. contractgegevens zijn vanaf 01-07-2012 : elektriciteit en gas voor 3 jaar vaste prijs.
voor water onbepaalde tijd variabele prijs en voor huur vc ketel index onbepaalde tijd.
In dit contract staat niets over hoe lang zij de huur van deze cv ketel moet betalen, waardoor zij er van uit ging dat dit ten allen tijde opgezegd kon worden.
Wat betreft het bedrag wat men vraagt voor deze afkoop. Deze is absurd
hoog.
Ketel koste in 2006 € +/- 1.200, istallatiekosten zijn betaald na het installeren. In de Huur van € 30,50 per maand zit ook een onderhouds-
contract. Bij navraag kost dit ca. € 125,00 per jaar, wat voor de komende 8 jaar niet betaald moet worden, want er wordt geen onderhoud meer verricht.
8 jjar à 125,00 per jaar is al € 1000,--. Op deze ketel is nu 7 jaar per maand 30,50 (incl. onderhoud) betaald.
Als deze ketel afgekocht dient te worden kan deze (inmiddels afgescheven en niet meer verkrijgbare ketel) toch onmogelijk nog
€ 1.939,00 kosten.
Ikzelf heb als ''erven van'' een bevestiging ontvangen van de energieleverancier waarin staat : beëindiging overeenkomst per 4 juni 2012.
m vr gr


Het lijkt er toch op dat uw dochter de huur van de cv installatie heeft overgenomen. U heeft als erfgenaam van de energieleverancier al bericht ontvangen dat de overeenkomst beëindigd is per 4 juni 2012. Daarnaast heeft zij de huur al een jaar betaald.
De huur van € 30,50 is aan de hoge kant. Maar op internet kom ik bedragen tegen van € 25,- en € 27,50 per maand dus het is niet extreem veel.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

In haar contract staat niets over de duur van de huur voor de ketel.
Alleen huur CV-ketel geindexeerd.
Maar het probleem is niet de huur van de ketel voor de voorbije maanden, maar de afkoopsom van € 1.939,-- voor een CV-ketel uit 2006
waarvan de waarde +/- 1.200,-- bedroeg.
Moet zij voor dit in mijn ogen veel te hoge bedrag betalen?
m vr gr


Het is inderdaad veel geld voor een cv ketel van 7 jaar oud. U kunt in het contract kijken of u een lager bedrag kan afdwingen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

In haar contract staat niets vermeld over een bedrag.


Volgens mij staat vast dat uw dochter de huurovereenkomst van de cv ketel heeft overgenomen want ze heeft de ketel laten hangen en de huur betaald. Dat toen niet gekeken heeft naar de voorwaarden kan niet aan de verhuurder worden tegengeworpen. Uw dochter moet dus in beginsel de huurperiode uitzitten en dat kost haar als ik goed geteld heb ongeveer € 2.900. Ik vind € 1.900 ook veel geld voor afkoop. Ik zou de helft van het restant dus ongeveer € 1.400,- redelijk vinden. U kunt een tegenbod doen in de hoop dat dit aanvaard wordt. Maar als de verhuurder dit niet accepteert dan kunt u het er op aan laten komen en dan zal de rechter beslissen wat redelijk is.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag