Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


LS,

Kunt u mij advies geven in de volgende zaak? Mijn klant wil graag de mondelinge overeenkomst die wij gemaakt hebben annuleren. Deze overeenkomst is tot stand gekomen na het uitbrengen van een offerte en daarna enkele onderhandelingen. De overeenkomst is gesloten op 27 april jl. Op 2 mei vroeg de klant om een aanpassing in het werk. De dag daarop 3 mei gaf de klant aan dat hij de opdracht wilde annuleren, hij had een goedkoper aanbod gekregen. Mijn vraag is hoe ik een schadeloosstelling of boete zou moeten berekenen. Het betreft schilderwerk, het overeengekomen bedrag is € 6300. Naast dat er veel tijd in is gaan zitten zijn er nog geen kosten gemaakt voor materiaal. Zou u mij hiermee kunnen helpen?




Waarom gaat u überhaupt akkoord met annuleren? Dat hoeft u niet te doen, tenzij uw voorwaarden die mogelijkheid bieden. Maar deze zouden dan normaliter ook regelen wat de 'prijs' daarvoor is.

Ik raad u aan om voor nader advies/hulp vrijblijvend rechtstreeks contact op te nemen met mij of een van de andere juristen hier, bijv. via de link 'direct contact' die u ziet bij dit antwoord als u heeft ingelogd.

Beoordeel dit antwoord:

Een mondelinge overeenkomst is net zo geldig als een schriftelijke. Wel is het bij een mondelinge overeenkomst zo dat, als de klant ontkent akkoord te zijn gegaan met uw offerte, u dat niet zult kunnen bewijzen en bij de rechter dus zwak staat.

Mocht de klant dat niet ontkennen, dan geldt het volgende. De klant heeft wettelijk altijd het recht de overeenkomst op te zeggen. De klant is dan echter wel verplicht u de marge op het werk te vergoeden (aanneemsom minus besparingen doordat u geen arbeid hoeft te verrichten en geen materialen behoeft in te kopen). Ik adviseer u de klant hierop te wijzen en vervolgens te proberen in onderhandeling te komen tot tot vergoeding van (een deel van) uw misgelopen marge op het werk.

Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,
in aanvulling op bovenstaand antwoord wil ik graag vermelden dat een klant- niet- consument het annuleringsrecht van een opdracht niet toekomt. De vraag is dus ook in welke hoedanigheid de opdrachtgever zich heeft gemanifesteerd.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag