Stel vraag

Particulier


MIjnheer/Mevrouw,

Ik heb een annuleringsfactuur gekregen die ik betwist. Dit heb ik ook aangegeven aan de afzender. Deze meent in zijn recht te staan en stuurt een herinnering en een aanmaning waarna de vordering wordt overgedragen aan een incassobureau. Deze stuurt mij een brief waarna ik - aangetekend - aan incasso bureau heb aangegeven dat de vordering betwist is, dat dit bekend is, en dat daarom ook de incassokosten worden betwist.

Incassobureau reageert met voicemail, briefjes en "fake" mailtjes. In 2e brief (van incassobureau) staat onderstaande zin:

"Indien ik niet uiterlijk maandag dd/mm/yyyy betaling groot E. xxxx,xx ontvangen heb zal ik in opdracht van cliente dagvaarden"

Nu ben ik het incassobureau gewoon goed zat, van mij mogen ze dagvaarden want ik ben hun beschuldigingen gewoon goed zat. Ik ben echter bang dat ze dat niet zullen doen. Kan ik - op basis van bovenstaande zin - incassobureau ook verplichten tot dagvaarden over te gaan? (m.a.w. kan ik ze - middels een proces - daartoe dwingen?)
Om ze een lesje te leren?

Beste vraagsteller,
nee dat kan u niet. Vaak wordt het woordje dagvaarding misbruikt, maar u kunt dat niet sterk maken met bewijs. Wel kunt u natuurlijk een tegeneis instellen, bijvoorbeeld uit verrekening vanwege gevolgschade, uit onrechtmatige daad en schade. Mijn vraag aan u is: betwist u het bestaan van het vorderingsrecht, bijvoorbeeld een opdracht of overeenkomst, in zijn geheel?

Beoordeel dit antwoord:

Nee, op basis van wat u schrijft kunt u geen aanspraak maken op het starten van een procedure door de tegenpartij. Natuurlijk kunt u wel zelf een procedure starten, waarin u de rechter vraagt uit te spreken ('voor recht te verklaren') dat de wederpartij geen vordering op u heeft.

Natuurlijk loopt u dan wel het risico dat de tegenpartij, die eigenlijk niet voornemens was écht tegen u te gaan procederen, wel een tegeneis instelt als u een rechtszaak begint. Ik kan op basis van uw informatie niet goed inschatten of de factuur terecht is of niet.

Mijn advies aan u is dan ook om niet zelf een procedure te starten, maar af te wachten of de wederpartij dat doet.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag