Stel vraag

Particulier


Bij een gevestigd stil pandrecht t.b.v. terugbetaling van een geldlening van € 400.000,00
De vennootschap x heeft in eigendom bouwgrond ter waarde € 800.000,00
De vennootschap x heeft 1e hypotheek bij een bank van € 400.000,00 t.b.v. welke is gevestigd op de bouwgrond.
De bank wil tot een executieverkoop overgaan van de grond, omdat de vennootschap x haar verplichtingen niet kan nakomen.
Welke positie is er voor de stil pandrecht houder als de opbrengst van de bouwgrond € 600.000,00 opbrengt?

De pandhouder is gewoon schuldeiser voor het restant van de opbrengst na verkoop door de bank van de grond. Een pandrecht geeft alleen voorrang op hetgeen waarop het pand gevestigd is en een pandrecht op een onroerende zaak zoals op een stuk bouwgrond is niet mogelijk

Beoordeel dit antwoord:

Waarop is het pandrecht gevestigd? U hebt verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de beschikbare vermogensbestanddelen. Ik adviseer u eerst om in overleg met een advocaat een strategie vast te stellen om uw positie veilig te stellen, het gaat om veel geld. Één van mijn kantoorgenoten van de praktijkgroep Ondernemingsrecht zou u hierbij kunnen helpen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het stil pandrecht is gevestigd op een overeenkomst van geldlening, waarin het stilpand recht is overeengekomen, separaat is een pandakte opgemaakt waarin wordt verwezen naar de overeenkomst van geldlening.
De akte van stil pandrecht met verwijzing van de overeenkomst van geld lening is geregistreerd van de Belastingdienst.
Van de akte van stil pandrecht is in het verleden mededeling gedaan aan de 1e hypotheekhouder.


Helder, maar wat is het pand? Niet de bouwgrond want daarop kan slechts hypotheek worden gevestigd. Rust het pandrecht op roerende zaken, of wellicht op vorderingen die uw schuldenaar op derden heeft?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Op een vordering, zijnde een geldlening.


OK. Als u niet betaald wordt, kunt u zich tot de schuldenaar van die geldlening wenden en verlangen dat die zijn betalingsverplichtingen, die hij tot dan toe jegens uw schuldenaar had, aan u gaat voldoen. Dat staat in principe los van wat de bank als hypotheekhouder doet, tenzij u tevens beslag legt op het te executeren perceel bouwgrond. U deelt dan als beslaglegger - na de bank - mee in de opbrengst.

Beoordeel dit antwoord:

Als u een pandrecht heeft kunt u het stille pandrecht door mededeling aan de schuldenaar wiens schuld werd verpand omzetten in een vuistpand. Vervolgens kunt u zich met voorrang verhalen op de betreffende vordering, zolang die nog bestaat. De schuldenaar kan vanaf dat moment niet bevrijdend betalen aan een ander dan u. Mededeling doen aan de schuldenaar dus, tenzij de schuld aan de pandhouder al keurig werd voldaan. De hele zaak m.b.t. het hypotheekrecht van de bank lijkt op het eerste gezicht totaal irrelevant.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Er is een verzoekschrift op grond van artikelen 234 lid 3 en 237 lid 3 BW3 ingediend bij de Rechtbank.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag