Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Ik reed vorige week dinsdag op de snelweg van Apeldoorn naar Utrecht. Er gelden hier op dit traject wisselende snelheden, 100, 120 en ook 130 km p uur. Iedere keer opnieuw heb ik mijn cruise controll op de maximum toegestane snelheid ingesteld, dit juist om tegenwoordig op één traject fouten in de zeer wisselende toegestane maximumsnelheden te voorkomen!
Ik heb mede hierdoor, geen enkel moment de toegestane snelheid overtreden. Dit ben ik niet van plan om ooit (in principe) te doen. Op een gegeven moment zie ik in mijn linker buitenspiegel een politieauto naast mij komen rijden, ik reed op de rechterrijstrook tussen het andere verkeer, nog steeds met de juiste snelheid, op dat moment 120 km/ per uur. Toen de politieauto naast mij reed gingen plotseling de optische en geluidsignalen in werking. Direct hierna ging de politieauto voor mij , net als ik, op de rechterrijstrook en ik zag voor mij het stopteken en het volgsignaal. Ik ben hun gevolgd en gestopt op een veilige locatie in de omgeving van Amersfoort. De man vroeg naar mijn rijbewijs en zei dat ik staande was gehouden en dat hij mijn identiteit wilde vaststellen. Ik overhandigde hem mijn rijbewijs. Ik stak mijn verbazing niet onder stoelen of banken en vroeg de man naar de redenen hiervan. De politieman deelde mij mede dat er iemand naar de meldkamer heeft gebeld en hen had geïnformeerd over het feit dat ik met een zeer hoge snelheid zou hebben gereden, waarbij ook de 160 km werd gehaald, en ik rechts aan het inhalen was en ik aan bumperkleven deed en onnodig aan het claxonneren was. U begrijpt dat ik oprecht zeer verbaasd was en hen vroeg wie die persoon die gebeld had dan was, een burger of een opsporingsambtenaar. Volgens de man was het een man die naar de meldkamer had gebeld, een burger. Direct hierop liet de politieman mij weten dat zij, terwijl zij, volgens zijn zeggen, even achter mij hebben gereden, wat ik niet heb kunnen zien, en dat zij geen van dergelijke overtredingen zelf hebben geconstateerd. De andere politieman haalde zijn schouders op, zei helemaal niets. De man vroeg aan mij of ik deze overtredingen had gepleegd. Ik ontkende dit en sprak nogmaals mijn verbazing hier over uit. Toen ik aan de man vroeg of iemand mij hier op deze wijze van kon beschuldigen antwoorde hij met de woorden; kennelijke wel. De politieman wist niet wat te doen en belde volgens zijn zeggen :"met zijn superieur". De politieman vroeg mij hierna of ik een korte verklaring wilde afleggen en dit te willen ondertekenen. In mijn verklaring staat dat:" ik heb geen van de door hem genoemde overtredingen heb gepleegd" met een krabbel van mij daaronder. Daarna deelde hij mij mede dat hij een zogenaamde mededeling ging doen aan het CBR en als ik het hier niet mee eens was ik maar een advocaat moest nemen. Na ruim 45 minuten, na dat de politieman mijn rijbewijs weer terug gaf, mocht ik mijn weg vervolgen. Ik was zogezegd helemaal van de kaart.
Ik ben nog nooit met de politie of justitie in aanraking geweest, heb nooit schade gereden, en rij gemiddeld zo'n 85000 km per jaar. Ik rij gewoon doodnormaal, en niet om in een auto "scheuren". Ik heb nog niets vernomen, wat kan ik doen, waarop moet ik mij gaan voorbereiden?

U kunt niets anders doen dan afwachten wat er gaat gebeuren. Mogelijk is er sprake van een vergissing en hoort u er nooit meer iets van. Pas als u bericht krijgt van het CBR of van justitie is het mogelijk om iets te doen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Geachte heer Martens, dank alvast voor het lezen van dit relaas, edoch, mijn vraag op zich is hier niet mee beantwoord. Het gaat er om of vermoedens in deze gebaseerd op een burger die belt met een politiemeldkamer, waarbij de burger geen gekeurde snelheidsmeter aan board van zijn/haar auto heeft, niet kan meten of ik de juiste afstand heb bewaard en niet vastgelegd kan hebben of ik rechts heb ingehaald, zomaar kan roepen dat dit is gebeurd.
De politie heeft niets, niets geconstateerd en kunnen constateren.
Dus mijn vraag is of dit op deze wijze gedaan juridisch houdbaar is.
Hier ben ik dus nog steeds benieuwd naar.
Ik hoop op een reactie van uw kant.


Er moet sprake zijn van een redelijk vermoeden van het plegen van een strafbaar feit. Dat vermoeden moet ontstaan zijn uit feiten of omstandigheden. En dat kan zijn de mededeling van een burger dat hij gezien heeft dat u strafbare feiten beging. Zeker als er ook nog ene omschrijving van de auto of zelfs het kenteken doorgegeven wordt. De politie mag deze informatie dan gebruiken om u staande te houden en u te confronteren met deze informatie.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag