Stel vraag

Particulier


Beste,

Vandaag ontvangen wij een e-mail van een nederlands advocatenkantoor wat optreed namens Masterfile en de fotograaf. In verband met inbreuk auteursrecht/intellectueel eigendom.

We hebben een webwinkel en inderdaad het product wat wij verkopen hebben wij een afbeelding gehaald van internet. Kortom wij zijn fout. Nu moeten we binnen 7 dagen een bedrag betalen van € 1295 euro. Dit is opgedeeld in 1. verschuldigde vergoeding ongeautoriseerd gebruik. € 470,-. 2. 100% opslag. 3. Juridische kosten € 350.

Wat kan ik het beste doen? Ik heb al gelezen dat er een keer een rechtszaak is geweest die Masterfile heeft gewonnen: http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBHAA:2011:BV6111&keyword=bv6111

Ik lees ook wat over proberen te onderhandelen en ook in tros radar is het al geweest. Ben bang dat ik uitkom op betalen binnen 7 dagen.

Hoor graag en alvast dank.

Beste vraagsteller,
dat u iets moet betalen staat waarschijnlijk vast maar de hoogte ervan hangt af van hoelang deze foto onrechtmatig, want zonder toestemming- op de uw website heeft gestaan, de kwaliteit van de fotograaf en/of deze vermaard is. Juridische kosten vallen buiten de vordering.
Daar hebt u dus al een onderhandelingspunt.
U kunt op deze website doornemen hoeveel u ongeveer zou moeten vergoeding als het om onrechtmatig gebruik gaat van een auteursrechtelijk werk (foto) wat nog maar de vraag is of het daar wel aan voldoet.
U kunt hier verder lezen http://www.iusmentis.com/auteursrecht/inbreuk/schade-online-claim/

Beoordeel dit antwoord:

Dit is een gerechtigde actie van Masterfile en de fotograaf. Er wordt op grote schaal gebruik gemaakt van auteursrechtelijk materiaal. Ik vrees dat u zult moeten betalen voor de inbreuk.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor snelle antwoord. Het advocatenkantoor staat ook in z'n recht om te eisen dat we binnen 7 dagen moeten betalen? Wat bedoel je met juridische kosten vallen buiten de vordering?
Het artikel verkopen wij sinds februari van dit jaar. Is dat een punt om te onderhandelen?


Beste,
de juridische kosten van bijvoorbeeld bijstand van een advocaat voor zijn werkzaamheden zijn in beginsel voor wat betreft de incassoprocedure voor rekening van de opdrachtgever. Wordt het een rechtszaak dan kunt u wel veroordeeld worden in deze kosten. Maar u zit in een fase van informele minnelijke schikking dus moet u onderhandelen en goed weten wat het zou kosten als een rechter u zou veroordelen voor het onrechtmatige gebruik. Daar kunt u voor gebruiken de informatie in de link die ik eerder plaatste.

Hoe lang heeft u gebruik gemaakt van de foto? Het is namelijk zo dat als het ook maar een dag over tijd is er twee jaar wordt gerekend en er wordt apart berekend dat u geen naamsvermelding hebt gemaakt, of dat er verminkingen zijn aan de foto. U moet zich toch maar even goed laten informeren want ik vind de vordering aan de hoge kant voor de simpele overname van een niet zo kunstige foto, maar goed u moet zelf beslissen.

Beoordeel dit antwoord:

en aanvullend, in de zaak die u voorlegde wordt de vordering voor de 100% opslag afgewezen deze moet namelijk wel gemotiveerd worden,,,

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Net contact gehad met de advocaat (die namens masterdata en fotograaf optreedd). Ik heb een voorstel gedaan waarbij:
Het bedrag van € 470 verminderd moet worden naar € 390 omdat het nog maar 5 maand online staat. Daarbij heb ik verwezen naar de eerdere rechtsuitspraak dat ik niet akkoord ga met de 100% verhoging. Conclusie is dat het hebben geaccepteerd en ik nu binnen 7 dagen bedrag van € 740,- moet overmaken (€ 390 voor foto + € 350 voor juridische kosten. Vinden jullie dat ik goed heb gehandeld?

De vraag die ik nog heb is of ze echt namens het bedrijf hebben opgetreden of gewoon e-mail hebben gestuurd en masterdata nergens van af weet. Nu ondertussen geld allemaal zelf in eigen zak steken. Wat denken jullie?
Dit is namelijk wel snel verdiend.


Beste vraagsteller,
het is gebruikelijk dat u de advocaat betaalt, maar als u het niet vertrouwt zou u ook kunnen voorstellen de opdrachtgever te betalen. hebt u eigenlijk met masterfile en/of de fotograaf contact opgenomen om een en ander te checken?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Nee ik heb niet contact gehad met de Masterfile/fotograaf.


Terecht dat u de 100% opslag niet betaald heeft. Deze is, na enkele malen te zijn toegewezen, uiteindelijk door een hogerberoepsinstantie afgewezen.

U betaalt dus terecht alsnog de vergoeding voor het gebruik van de foto plus een tegemoetkoming in de advocaatkosten. In dit soort zaken, over intellectuele eigendom, moet een partij die ongelijk krijgt, de volledige advocaatkosten van de tegenpartij vergoeden.

U hebt dus juist gehandeld.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag