Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn werkgever vraagt mij om een vingerafdruk af te geven. Is het rechtmatig wanneer het voor een gedeelte van het bedrijf niet hoeft en voor een ander gedeelte wel? De mensen die niet hoeven hebben namelijk gedreigd om hun ontslag in te dienen en toen heeft de directie gezegd dat het niet voor iedereen was, maar voor een paar mensen die ze wilden controleren.



Dergelijke systemen zijn op zich toegestaan*, maar dit kan niet willekeurig voor sommige mensen wel en sommige mensen niet gelden. Het zou dus voor iedereen op een bepaalde afdeling / met een bepaalde functie moeten gelden.

* Ik citeer het college bescherming persoonsgegevens op http://www.mijnprivacy.nl/Vraag/privacy-werk-uitkering/Controle-werknemer/Controle-personeel-overig/Pages/controle-personeel.aspx:
Mag mijn werkgever mij verplichten een vingerafdruk af te staan?
Ja, dat mag. Uw werkgever kan gebruikmaken van een toegangs- of tijdregistratiesysteem dat werkt op basis van uw vingerafdruk.
Opslaan vingerafdruk
Dit soort biometrische systemen slaan echter meestal niet uw vingerafdruk op, maar alleen een versleutelde code. Met deze code kan uw werkgever nagaan of u het bent. Uit zo’n code kan uw vingerafdruk niet afgeleid worden. De wet vereist wel dat zo’n systeem op een zorgvuldige en veilige manier is ingericht.

U kunt voor hulp/meer informatie vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij of een van de andere arbeidsrechtjuristen hier, bijv. via de link onder dit antwoord die u ziet als u hebt ingelogd.


Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag