Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Kunt u mij vertellen hoeveel rente een incassobureau mag berekenen.

Wij hebben een betalingsregeling bij een incassobureau en betalen netjes elke maand 52,-, nu hebben we ondertussen al 572,- betaald, maar er is al 926,45 aan rente bijgekomen, dat houdt dus in dat we deze vordering nooit gaan afbetalen op deze manier, terwijl we dit wel graag willen.

Mag dit zomaar?

In afwachting van uw reactie.

Er kan een contractuele rente berekend worden of de wettelijke rente, uit uw vraag kan ik niet opmaken of het om de wettelijke rente gaat of om contractuele rente. Contractuele rente moet overeengekomen zijn (staat vaak in de algemene voorwaarden). Als er geen contractuele rente overeen is gekomen geldt de wettelijke rente. De wettelijke rente kan per half jaar veranderen. Vanaf 1 juli 2013 is de wettelijke rente voor handelstransacties 8,5% en voor niet-handelstransacties 3%.

Als er een vonnis is dan kunt u in het vonnis teruglezen welke rente er in rekening mag worden gebracht (contractuele of wettelijke). U kunt dan zelf ook uitrekenen of de rente die in rekening wordt gebracht klopt. Als u op google wettelijke rente berekenen invoert vindt u websites waarop u de rente zelf kunt uitrekenen. U kunt op deze websites zowel de wettelijke rente alsook de contractuele rente berekenen.

Als er geen vonnis is en het incassobureau berekent een contractuele rente dan kan dit, als u een consument bent, onredelijk zijn. Is er geen vonnis en wordt de wettelijke rente berekend dan moet u deze gewoon betalen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag