Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik heb een gemetselde bbq c.q. haard in mijn achtertuin, die ik zo nu en dan gebruik (afgelopen jaar slechts 4x). Nu hebben de buren een klacht ingediend omdat zij er rookoverlast van hebben. Mijn vraag is nu de volgende: welke rechten en plichten heb ik ten aanzien van het gebruik van een bbq en open haard?

Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

In de wet staat dat het verboden is op onrechtmatige wijze hinder toe te brengen aan buren door o.a. rookvorming. Als u viermaal hebt gebarbecued zal de overlast wel meevallen, zolang u zich houdt aan datgene wat bij barbecuen gebruikelijk is en in de plaatsing van de barbecue probeert rekening te houden met de buren. Dus niet de barbecue strak op de erfgrens zetten en dan gaan barbecuen bij een windrichting die ervoor zorgt dat de buren die buiten zitten, de rook recht in hun gezicht krijgen. Zolang u op die manier probeert een beetje rekening te houden met de buren, kunnen de buren u weining maken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor snelle antwoord.

Heeft die rookvorming ook betrekking op cigarettenrook? Van mijn kant heb ik nl. last van hun cigarettenrook.


Daarvoor geldt heel in het algemeen hetzelfde. Ik ken geen rechtspraak over sigarettenrook, en men heeft over en weer wel enige overlast te dulden, maar pestgedrag (expres als u buiten zit, dichtbij de grens gaan staan en rook uw kant op laten komen) is als regel onrechtmatig. Het is vaak wel lastig om pestgedrag te bewijzen bij de rechter.

Als er over en weer sprake is van irritaties is een goed gesprek onder leiding van buurtbemiddeling of een mediator vaak zinvol. U woont naast elkaar en u bent daarom min of meer tot elkaar veroordeeld. Dan is het vaak wijs om na te gaan - eventueel onder leiding van een onafhankelijke derde, zoals buurtbemiddeling - of u elkaar toch niet ergens kunt 'vinden' in een oplossing waarbij beide partijen rekening met elkaar houden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag