Stel vraag

Particulier


Kan een verklaring voor recht gevraagd worden middels een declaratoir vonnis bij de kantonrechten?

Met dank voor uw reactie

Dag,
wat moet er precies gebeuren, waar gaat het om?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het vragen voor een `verklaring voor recht` om de rechtspositie duidelijk te stellen


Dat hangt ervan af. Onder andere kwesties betreffende consumentenrecht, huurrecht en arbeidsrecht en zaken met een belang tot 25.000 euro vallen onder de competentie van de kantonrechter. Dus u zult moeten aangeven wat voor zaak/recht/bedrag het betreft.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

belang in deze is een bedrag van € 19.000,00


Dag,
als het gaat om een vordering die moet worden ingeleid met een dagvaarding- en ik meen dat dat zo is- kunt u terecht bij de kantonrechter. Er is geen verplichte procesvertegenwoordiging. Ik adviseer u zich met het schrijven van het verzoek tot een verklaring voor recht bij te laten staan door een jurist; u mag mij ook direct benaderen zodat u meer informatie kan prijsgeven.

Beoordeel dit antwoord:

U kunt wederpartij waarschijnlijk dagvaarden voor de kantonrechter. Ik raad aan dat via een jurist of deurwaarder te doen. U kunt voor meer informatie vrijblijvend contact opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

U kunt inderdaad een verklaring voor recht vragen. Dat is vaak handig bij procedures waarbij de omvang van bijvoorbeeld de schade of de betalingsverplichting wel vast staat (of juist helemaal niet), maar er eerst een rechtsvraag moet worden beslist zonder dat u direct wilt verzanden in details van de schade. De verklaring voor recht-procedure is daar geknipt voor. Het handige van een verklaring voor recht is bovendien dat u doorgaans een lager griffierecht betaalt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag