Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn vrouw heeft me laten weten te willen scheiden. Ik ben het hier echter niet mee eens. Omdat ik van mening ben dat we nog een poging kunnen wagen middels huwelijkstherapie maar zij weigert dit. Alles wat ik tegen haar zegt wordt door haar verdraaid en aan haar familie verteld. Ik ben door haar vader bedreigd. Hij gaf aan dat ik als ik niet meewerkt er een taxateur of notaris langskomt om mij het huis uit te gooien.
Hoe met ik het aanpakken en bij ie aangeven dat ik helemaal niet wil scheiden?

Laten we beginnen met het uit uw huis gooien. Een taxateur of notaris is niet bevoegd om u uit uw huurhuis of koopwoning te zetten. Er zijn mogelijkheden om iemand een huurhuis uit te zetten maar daar is hier geen sprake van. De bedreigingen van uw schoonvader kunt u melden bij de politie.

Ondanks dat u het huwelijk wilt redden via huwelijkstherapie kunt u uw vrouw hier niet toe dwingen. Ook al bent u het niet met de scheiding eens. In veel scheidingen is het zo dat een van de partijen niet wenst te scheiden. Dat u het niet eens bent met de scheiding kunt u aangeven bij een advocaat die u nodig hebt in dit proces.

U kunt hiervoor contact opnemen met een van de advocaten alhier geregistreerd of bij een advocatenkantoor bij u in de buurt.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

wat gebeurt er als ik voet bij stuk blijft dat ik niet wil scheiden? kan de advocaat van mijn vrouw mij toe dwingen of iets dergelijks? en wat zijn de consequenties voor de kinderen? ik heb nl 2 jonge kinderen.


Voet bij stuk houden is voor het aanvragen van een scheiding niet aan de orde. Uw vrouw kan op eigen verzoek een aanvraag tot ontbinding van het huwelijk aanvragen bij de rechtbank. De rechter zal het huwelijk ontbinden als de rechter van mening is dat het huwelijk 'duurzaam ontwricht' is. Daar lijkt hier sprake van te zijn nu u aangeeft dat uw vrouw nergens aan mee wil werken. U moet zich wel afvragen of het vasthouden aan uw standpunt gevolgen voor u kan hebben in het contact met uw kinderen en uw vrouw als de rechter beslist tot ontbinding van het huwelijk.

Wat u nog aan uw vrouw zou kunnen voorstellen is een scheiding van tafel en bed. U blijft dan voor de wet nog getrouwd maar leeft wel apart (vaak nog wel in hetzelfde huis). Uw vrouw kan wel na een periode van ongeveer drie jaar het huwelijk alsnog laten ontbinden. Als u al drie jaar van tafel en bed leeft ontbindt een rechter in de meeste gevallen het huwelijk zonder navraag.

Dat een scheiding gevolgen heeft voor uw kinderen is ook aan de orde. Elk kind gaat hier op zijn eigen manier mee om. Ik raad u wel aan om, als uw kinderen de leeftijd hebben dat ze het kunnen begrijpen, de kinderen goed uit leggen wat er aan de hand is.

Als ouders moet er bij minderjarige kinderen een ouderschapsplan opgesteld worden waar u beiden afspraken in maakt om de zorg voor uw kinderen te continueren. Ook kosten voor de opvoeding worden in dit plan opgenomen alsmede een omgangsregeling.
Sterkte in de komende tijd.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag