Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


L.S.

Laatst werd ik aangehouden bij de kassa van een bekende supermarkt op de Sloterkade in Amsterdam.

Een medewerker vroeg of hij in mij tas mocht kijken. Dat heb ik gewijgerd. Ik mocht niet afrekenen en dus wou ik weggaan.

Maar ik werd fysiek geblokkerd door de mederwerker, - die veel steviger was dan ik.

Daarna begon ik luidkeels te protesteren om aandacht te trekken en het personeelslid in verlegenheid te brengen.

Er kwam een tweede personeelslid erbij, vermoedelijk om te proberen me te intimideren, maar uiteindelijk is het me gelukt om weg te komen. Uiteraard had ik niets te verbergen, - ik had niets gejat. Het ging om het principe.

Wat zijn mijn rechten in dit soort situatie en wat zijn de rechten van de supermarkt ?

Met vriendelijke groet,

Een goede vraag.

Op grond van art. 53 Sr is iedereen bevoegd om u aan te houden, tenminste als u op heterdaad wordt betrapt bij het begaan van een strafbaar feit. Volgens de wet is er sprake van heterdaad als het strafbare feit ontdekt wordt op het moment dat het begaan wordt of kort daarna.

Houdt een burger of een beveiliger u aan dan dient deze je zo snel mogelijk aan de politie over te dragen. daarbij mag hij geweld gebruiken om u in bedwang te houden. Dat geweld moet bedoelt zijn om te voorkomen dat u vlucht, maar moet wel proportioneel zijn.

De vraag in uw geval is: was er inderdaad sprake van heterdaad of was het een vermoeden?

Beoordeel dit antwoord:

Op grond van het strafrecht mag het personeel u staande houden en niet fouilleren of uw tas controleren maar winkels zijn geen openbare ruimten. De winkelier mag op grond van het civiele recht huisregels opstellen waar de klant zich aan moet houden. Die regels moeten wel duidelijk zichtbaar bij de ingang hangen. Als in die regels staat dat de winkelier het personeel uw tas mag controleren dan moet u dit dus toestaan. Daarvoor is geen verdenking nodig. Wie de winkel betreedt, accepteert de huisregels. Als je het er niet mee eens bent, kun je hoogstens naar een andere winkel gaan.

Beoordeel dit antwoord:

Een regel die in huisregels van winkels e.d. kan staan is die over tassencontrole. Daarmee geeft men aan tassen of bagage te kunnen controleren op gestolen waren. Als iemand niet wil meewerken aan een tassencontrole, mag dat niet worden afgedwongen, maar overtreedt deze persoon wel de huisregels. Men kan hem/haar dan de toegang ontzeggen. Als er niet zo’n huisregel kenbaar is gemaakt, dan mag men niet vragen om uw tas te laten controleren. Ook mag men u staande houden en aan de politie overdragen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag