Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste,
Ik zou met een vriendin en haar zus een beautysalon beginnen. De huur wordt gedeeld door 3 en de zus is puur een investeerder voor de huur omdat mijn vriendin en ik de huur niet alleen konden betalen. De salon zou ook op haar naam staan naast haar andere bedrijven. Mijn vriendin en ik zouden alleen met zn 2 en daar werken. Na 2 maanden huur en borg en inrichting en mankracht te hebben betaald krijgen wij een app met het volgende erin: ik ga hier niet langer meedoor, de zaak kunnen jullie overnemen en het jullie vast lukken. Ik heb zakelijk als prive problemen waardoor ik hier mee stop.
Dit kwam als een bom over natuurlijk, de salon werd over een week geopend. En alle kosten die wij uitgegeven. We kregen 2 opties, of de zaak op onze naam zetten of ons borg en huur terug. Maar dit kan toch niet zomaar. We hadden een mondelinge overeenkomst en nu valt onze droom in elkaar via een app! Wat kunnen wij nu doen tegen deze zus/ onderneemster met haar problemen en van haar probleem ons probleem heeft gemaakt. Ze heeft geen open kaart gespeeld vanaf dag 1. Wat te doen???

De hoofdregel van het verbintenissenrecht is dat overeenkomsten - ook mondelinge - nagekomen moeten worden.

Als ik het allemaal goed begrijp staat het bedrijf (wat is eigenlijk de rechtsvorm? ) op naam van uw zus (A) en brengt u (B en C) naast een investering in de inrichting, uw arbeidscapaciteit in en betaalt u ook 2/3 van de huur voor het bedrijfspand. A betaalt 1/3 van deze huur (wat krijgt die daar voor terug?).

Los van de vraag wat B en C nu precies van A verwachten, als A als ondernemer inderdaad in financiële problemen komt, komt zijn bedrijf dat ook. B en C lopen dan de kans dat ze hun investering kwijt zijn. De beste oplossing is m.i. om het bedrijf over te nemen (als dat nog kan) en te proberen om een nieuwe investeerder te vinden voor de 1/3 huur.

Laat u in dat geval S.V.P. goed voorlichten over de rechtsvorm van het bedrijf om dit soort ongelukkige situaties te voorkomen.

Beoordeel dit antwoord:

Als is afgesproken dat de zus de huur meebetaalt, is zij daaraan gebonden. Zij kan dit afspraak niet eenzijdig veranderen. U kunt de rechter vragen om de zus te veroordelen de afspraak na te komen. Natuurlijk zal dit een enorm drama worden, die - vanwege de familierelatie tussen de zus en uw vriendin - ook tot beëindiging van de vriendschap zou kunnen leiden. Het is zaak om hier krachtig maar wel met gevoel voor de relatie te werk te gaan, anders bent u straks én uw winkel én uw vriendin kwijt. Ik ben indien gewenst bereid met u na te gaan hoe de kwestie op een tactisch juiste manier tot een goed eind kan worden gebracht.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag