Vraag

Goedendag,

Mijn ex (we waren niet getrouwd, geen partnerschap of samenwonend) wil geen alimentatie betalen voor ons dochtertje (hij wil haar ook niet zien). Ik vind dat hij dat wel moet betalen maar heb het nu even laten rusten in de hoop dat hij het wel gaat betalen en om zelf tot rust te komen. Maar ik wil tzt wel dat hij gaat betalen en dit desnoods via een advocaat spelen. Mijn kindje is nu bijna 2 jaar. Hoe lang kan ik wachten om het juridisch in te zetten, is er iets als 'verjaring'met dit soort zaken of maakt het niet uit wanneer ik dit inzet?

Dank en groet,

Deel deze vraag

3 Reacties

2 Indien uw ex uw dochter heeft erkend is hij verplicht om alimentatie te betalen, ongeacht of hij haar wel of niet ziet. Echter, de rechter moet wel een alimentatiebedrag vaststellen. Indien dan niet betaald wordt kunt u de hulp inschakelen van het Landelijk Buro Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Tot wanneer u het recht op kinderalimentatie uit kunt stellen kan ik niet voor u beantwoorden, omdat ik daar geen ervaring mee heb. Wel zou ik u aan willen raden om dit zo snel mogelijk te doen. Misschien heeft u het geld niet direct nodig, maar dan heeft u wel alvast zekerheid en mogelijk kunt u het geld sparen voor noodgevallen of de opleiding van uw dochter.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
*****
Reactie van de vraagsteller
Dag, bedankt voor uw reactie. Mijn ex heeft ons kindje niet erkend, wat is dan de kans op alimentatie, het staat vast dat hij de vader is dus een vaderschapstest is wat mij betreft geen probleem. Kunt u hier iets over vertellen? Hartelijk dank.

Volgens het Juridisch Loket moet ik binnen 5 jaar na de geboorte een juridische weg bewandelen, niet later.
2 In principe heeft uw ex nu wettelijk gezien geen kind en hoeft hij derhalve geen alimentatie te betalen. Echter, u kunt de onderhoudsplicht laten vaststellen door een rechter. Hiertoe heeft u wel een advocaat nodig en indien uw ex van mening is dat uw kind niet zijn kind is, kan hij om een DNA onderzoek vragen.

Als het Juridisch Loket dit heeft gezegd zou ik dit zeker ter harte nemen. Wel raad ik u aan om er rekening mee te houden dat juridische procedures vaak langere tijd in beslag nemen.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
*****

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm