Stel vraag

Particulier


Geachte heer/mevrouw,

Ik heb ruim twee jaar geleden een woning gehuurd (waar ik nog steeds woon) en daar bemiddelingskosten voor betaald aan een makelaar. De woning heb ik echter gevonden via marktplaats.nl, waar de woning op was gezet door de vorige huurder. Zij kondigde al in haar berichten via marktplaats aan dat bemiddeling zou geschieden door de makelaar.

Inmiddels heb ik twee brieven verzonden om de kosten terug te vorderen en heeft de makelaar mij per mail laten weten niet te willen betalen. Wat is het beste dat ik nu kan doen? Ik ben bereid om het aan te vechten bij de kantonrechter, want ik ga ervan uit dat eventuele proceskosten ook verhaald kunnen worden op de makelaar als ik win. Klopt dat? En betreft dat alle bijkomende kosten? Dus dat ik uiteindelijk geen cent armer wordt na winst van een kantonproces? Of is het een vast bedrag per bijkomende kostenpost dat ik in dat geval terugkrijg?

Verder heb ik nog de vraag of er specifieke informatie in de twee gestuurde brieven moet staan die ik heb gestuurd. Bijv: verwijzing naar juiste wetsartikelen, noemen van de hoogte van de proceskosten (die weet ik nu nog niet), etc. Zitten hier eisen aan?

Daarnaast nog de volgende vraag. Ik wil geen fouten maken in het proces. Wat is nu het eerste dat ik moet doen?

U wilft geen fouten maken, maar ook geen kosten maken. Om fouten te voorkomen hebt u een jurist nodig. Dan maakt u echter ook kosten. In de praktijk is de proceskostenveroordeling die de rechter uitspreekt als u de zaak wint (een forfaitair bedrag), vaak niet toereikend om alle gemaakte kosten te dekken. U blijft dus met een stukje \'schade\' zitten. Dat is alleen anders als u een jurist vindt die op basis van \'no cure, no pay\' wil werken (advocaten mogen dat niet), en bij \'winst\' bereid is zijn declaratie te beperken tot het bedrag dat de wederpartij aan prcoeskosten moet betalen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag