Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste,
Ik ben aandeelhouder van een Bv. (15%) Nu heeft de bestuurder en tevens de grootste aandeelhouder (70%) uit eigen beweging zonder overleg en zonder de overige aandeelhouders daarvan in te lichten de management fee die hij ontvangt met €95000,- euro verhoogd in 2012. Dit kwam naar boven bij de AVA waar de cijfers goedgekeurd diende te worden.
In datzelfde jaar heeft hij ook bij de belastingdienst uitstel van betaling aangevraagd aan de belasting tbv de loonbelasting.
Twee vragen:
1: Zou dit voor de belastingdienst reden zijn om hier onderzoek naar te doen?
2: Mag hij zomaar de fee zo verhogen en is wat zijn de mogelijkheden om daartegen te doen, is hij bv verplicht dit terug te draaien tot het moment dat hij het kenbaar heeft gemaakt aan de overige aandeelhouders?

Dat mag meestal niet 'zomaar': daarover moet worden besloten in de AVA. Natuurlijk legt u het dan altijd af tegen de meerderheidsaandeelhouder, maar 'zomaar' verhogen zonder daaraan ten grondslag liggend besluit mag als regel niet.

Het probleem is wel dat als u er niet samen uitkomt, u een eindeloos traject in gaat van kort gedingen over en weer, of een onderzoeksprocedure door de Ondernemingskamer van he Gerechtshof Amsterdam. U zou er beter aan doen om, conform de geschillenregeling in de statuten, bindend advies te vragen of arbiters te benoemen die een oordeel over de toelaatbaarheid van deze handelwijze uitspreken.

Daarnaats zou u na kunnen denken over aanbieding van uw aandeel van 15% aan de meerderheidsaandeelhouder. Een vruchtbare samenwerking zal het vermoedelijk niet meer worden.

De fiscale kanten van deze kwestie zult u met een fiscalist moeten afstemmen; ik ben daarin niet gespecialiseerd.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag