Vraag

Hallo,
Ik ben nu zwanger 19 wk en mijn vriend en ik zijn al uit elkaar,hij heeft het kind nog niet erkend. wat kan ik het beste doen? het kind wel of niet laten erkennen en welke conseqentie heeft dit voor de toekomst. heeft dan wel erechten op het kind

Deel deze vraag

3 Reacties

2 Als uw ex-vriend het kind niet erkent heeft uw kind geen juridisch vader. Een juridisch vader heeft recht op contact met zijn kind maar heeft ook de plicht om voor haar (ook in financieel opzicht) te zorgen.
Als er geen sprake is van erkenning is er in beginsel ook geen sprake van kinderalimentatie.

Mocht u geen toestemming geven voor erkenning dan kan uw ex-vriend de rechter verzoeken vervangende toestemming voor erkenning te geven. Zulke verzoeken worden bijna altijd gehonoreerd door de rechter als een man de biologische vader blijkt te zijn.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
*****
Reactie van de vraagsteller
heb nog een aantal vragen, kan ik co-ouderschap weigeren?
en kan ik mijn broer opgeven als voogd ookal is de vader inbeeld? als ik kom te overlijden?
4 Co-ouderschap staat niet in de wet. Dit is een soort zorgregeling voor kinderen die door ouders die goed met elkaar overweg kunnen en vaak beiden evenveel werken of thuis zijn is "gecreëerd".

Als u geen co-ouderschap wilt kunt u dit uiteraard "weigeren", maar als de vader dat wel graag wil en een procedure start bij de rechtbank om de rechter te laten beslissen over co-ouderschap dan zal de rechter uw beider belangen en met name de belangen van de kinderen afwegen. Voor co-ouderschap is wel noodzakelijk dat u goed kunt overleggen met elkaar.

Uw wensen bij overlijden, dus ook wie de zorg voor het kind op zich neemt kunt u laten vastleggen bij de notaris.
Echter als er ook een vader is die het ouderlijk gezag heeft dan zal het kind automatisch naar hem gaan. Mocht er wel sprake zijn van erkenning, maar geen gezag en geen vast contact tussen de vader en het kind dan zal inderdaad rekening worden gehouden met uw wensen. Indien er geen sprake is van erkenning bent u de enige juridische ouder, dus zult u inderdaad voorzieningen moeten treffen. Doet u dit niet dan zal de Raad voor de Kinderbescherming uw kind opvangen en de rechter laten beslissen over het verblijf van het kind.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
*****

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm