Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hallo,

Ik heb een vraag: Mijn vrouw wil van mij scheiden, en wil dat ik zo spoedig mogelijk onze koopwoning verlaat. Als ik dit niet doe, dan laat ze via een kort geding de rechter beslissen. Ze wil geen concessies hier in doen. Ik moet een afspraak maken om in mn eigen huis te kunnen komen. Ik heb zelf geprobeerd om een voorstel te doen, maar ze wil helemaal niks hiervan weten.

Wat zijn mijn rechten in deze situatie. Het is een koophuis en de hypotheek staat op ons beider naam. We hebben 2 kinderen die ze meegenomen heeft, ze logeren nu momenteel ergens anders.

Beste,

Wat uw rechten zijn hangt af van de voorwaarden waaronder u bent getrouwd, met name met betrekking tot de woning. Indien de woning van uw beiden is, is het in beginsel zo dat na een scheiding er nog 6 maanden zijn om onderling afspraken te maken. Aan de rechter kan daarna gevraagd worden een verdeling in de kosten te maken. Tijdens het huwelijk kan de rechter ook een oordeel vellen over uw gebruik van de woning, alleen moeten er dan wel uitzonderlijke omstandigheden zijn om u de toegang te ontzeggen.

Ik raad u aan een advocaat in de arm te nemn die voor uw belangen kan opkomen, ook wat betreft uw omgang met uw kinderen.

Beoordeel dit antwoord:

Beste vragensteller, U kunt niet gehouden worden de woning te verlaten zonder rechterlijk oordeel. Zo lang u bent getrouwd hebt u toegang tot de woning. Dit staat los van de huwelijkse voorwaarden , zo die er zijn. De aankondiging van uw vrouw dat zij een kort geding zal beginnen, is een voorprocedure, dus voorafgaand aan de echtscheidingsprocedure. We noemen dat familierechtelijke voorlopige voorzieningen. Het houdt in dat u door de rechter kunt worden bevolen dat u hangende de echtscheidingsprocedure de woning niet zonder haar toestemming mag betreden. U kunt overigens in de voorprocedure hetzelfde vragen te bepalen ten aanzien van uw vrouw, dus dat zij de woning moet verlaten. De grond is dringende reden en dat de situatie onhoudbaar is geworden in huis. Zij heeft voor die procedure een advocaat nodig en u ook. Met betrekking tot de kinderen zal ook dan in die voorprocedure voorlopige omgang worden bepaald. U moet daar dan zelf meestal om vragen als uw toekomstige ex dat niet doet. Vervolgens moet u beiden een ouderschapsplan maken. De wet vereist dat.

Het advies is om zo snel mogelijk een advocaat te raadplegen om in deze fase al goed voorbereid te zijn op uw rechten en verplichtingen. Ik kan u daar desgewenst in bijstaan.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag