Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


17-4-2014 *

Geachte Dames,Mijne Heren:

Mijn vraag gaat over het in gebruik hebben van Gemeente grond.
Het is een heel lang verhaal maar komt in het kort hierop neer:
Kan een Gemeente, in mijn geval de Gemeente * na 27 jaar en in het geval van mijn buren na 35 jaar zonder dat er ooit een Bruikleenovereenkomst is is opgesteld en ondertekend, (alleen met mijn buren mondeling 35 jaar geleden) over het bedrag wat voor de grond per jaar betaald moest worden, en verder dus helemaal totaal geen afspraken over het stuk grond, nu ineens met een Bruikleen overeenkomst komen waar na al die jaren nooit een woord over is gewisseld?
In mijn geval omdat ik niet vanaf het begin dat onze woningen zijn gebouwd hier ben komen wonen maar 7 jaar later, en ik toen de gemeente een brief heb gestuurd met de vraag dat ik het stuk grond bij mijn woning wilde aanvaarden op dezelfde voorwaarden als mijn buren, heb ik van de gemeente * nooit meer iets vernomen. Ook niet na herhaalde Telefoontjes waar het antwoord van hun bleef.
Er is mij toentertijd door de Gemeente * gezegd dat ik me daar geen zorgen over behoefde te maken want dat kwam vanzelf wel. Ik heb van de Gemeente * nooit meer iets gehoord, van hun kant in al die 27 jaar nooit meer enige correspondentie.
En dan nu ineens in December 2013 een bruikleenovereenkomst met allerlei voorwaarden wat wel en wat niet mag op dit stuk grond. Ik heb door omstandigheden eerst niet binnen een maand gereageerd en kreeg gelijk een herinnering dat ik de Bruikleenovereenkomst niet had teruggestuurd getekend, dit was al na 3 dagen, en nu zijn we weer een maand verder en ik heb nog steeds niet getekend, omdat ik mij in deze Bruikleenovereenkomst niet kan vinden.
Aan u de vraag wat kan ik hier mee, wat voor rechten en plichten heb ik als Burger? Er bestaat toch ook nog zoiets als verjaring.
Ik heb iets gelezen over Verkrijgende Verjaring
en/of Bevrijdende Verjaring.
Kan de Gemeente * zo maar ineens na al die jaren paal en perk stellen aan b.v Beplanting, hoogte van een schutting, en het opleggen van bepaalde boetes als niet aan hun eisen wordt voldaan?
Zou u mij alstublieft antwoord kunnen geven op deze Brandende vragen en mij raad geven hoe te handelen naar de Gemeente * toe, die zelf de oorzaak is van deze situatie door nooit met ons contact te leggen of te communiceren over deze stukken grond met de buren en met ondergetekende.

In afwachting op uw antwoord en raad in deze verblijf ik met Vriendelijke Groeten:

Geachte mijnheer, mevrouw,

Ik kan heel lang en heel kort zijn in mijn antwoord.

Eerst het korte antwoord: Ja, dat kan. De gemeente mag dat doen en staat juridisch in zijn recht.

Graag geef ik antwoord op de vragen die u stelt.

"Er is toch nooit een bruikleenovereenkomst gesloten?"

Misschien toch wel: de rechtspraak staat het toe dat achteraf wordt geconstateerd dat er sprake is (geweest) van bruikleen. Daar is namelijk niet veel voor nodig: een verklaring van iemand die er toen bij betrokken is geweest of één enkel briefje, is soms al genoeg.

"Wat voor rechten en plichten heb ik als burger?"

U heeft veel rechten en plichten als burger, maar dan allereerst ten aanzien van uw eigen grond. In dit geval gaat het niet om uw eigen grond, maar om grond van de gemeente. En u heeft in principe geen recht op grond van de gemeente, óók niet als de gemeente er niets aan doet, er nooit komt en misschien zelfs haar eigendom verwaarloost. Dat alles is een goed recht van een eigenaar, zolang die daar anderen maar niet mee schaadt.

Andersom geldt dat ook: als u een auto heeft en door omstandigheden besluit om een half jaar niet in uw eigen auto te rijden, dan heeft iemand anders niet het recht om de auto maar open te breken of bij u de sleutels op te eisen en er zelf in te gaan rijden.

Het recht van een eigenaar is veelomvattend, zegt de wet, en ook exclusief. Een eigenaar hoeft dus niet te accepteren dat anderen van zijn eigendom - zoals grond - gebruik maken, ook al doet de eigenaar er zelfs niets mee.

"Er bestaat toch ook nog zoiets als verjaring?"

Ja, dat bestaat zeker. Maar, het is niet zeker of dat in uw situatie wel van toepassing is. Verjaring is een boete op eigenaren die er niets aan doen, als anderen gebruik maken van hun eigendom. Het recht geeft eigenaren maximaal 20 jaar te tijd om in actie te komen, als anderen de grond van de eigenaar in bezit hebben genomen. Doet de eigenaar dat al die tijd niet, dan verliest de eigenaar zijn eigendomsrecht aan degene die na afloop van die 20 jaar de grond in bezit heeft. Dat is verjaring te kwader trouw, ook wel bevrijdende verjaring genoemd.

Het recht maakt echter onderscheid tussen grond bezitten en grond gebruiken. U maakt alleen kans op verjaring, als u kunt aantonen dat u de grond van de gemeente in bezit heeft genomen. U maakt geen kans op verjaring als er 'slechts' sprake is van gebruik.

Het verschil tussen bezit en gebruik wordt beschreven in dikke handboeken. Waar het op neer komt is dat u moet aantonen dat u niet alleen de grond gebruikt, maar ook dat u en de mensen die er voor u hebben gewoond, minstens de afgelopen 20 jaar de grond al die tijd voor u zelf heeft gebruikt. Anders gezegd: dat u de wil had om de gemeentegrond voor u zelf te willen gebruiken. En dat had de gemeente al die tijd moeten begrijpen.

De wet en rechtspraak zijn heel streng voor mensen die een beroep doen op verjaring en dus vinden dat zij bezitter zijn.

Uit de feiten die u hebt beschreven, maak ik op dat er waarschijnlijk geen sprake is van bezit bij u en uw buren van gemeentegrond, maar van gebruik, namelijk bruikleen. En dat is pech voor u: dan kunt u geen beroep doen op verjaring.

"De gemeente is zelf de oorzaak van deze situatie door nooit met ons contact te leggen of te communiceren over deze stukken grond met de buren en met ondergetekende."

Ja en nee.

Ja: grond in bruikleen geven is wel fijn voor mensen zoals u en/of uw buren, maar als gemeente is het natuurlijk niet handig om vervolgens heel lang niets meer van je te laten horen. Dat is vragen om misverstanden. In de loop van de tijd kunnen afspraken immers verdwijnen uit het geheugen van mensen en gemeentelijke archieven, zeker als er nieuwe bewoners komen die nergens van afweten.

Nee: elke eigenaar van grond mag met zijn of haar grond doen wat ie wil. Ook de gemeente als eigenaar. Niemand verplicht u om gebruik te maken van de gemeentegrond. Dat de gemeente dat oogluikend toestond, betekent nog niet dat u veel rechten heeft opgebouwd. De gemeente mag dus ook na jaren weer ten tonele verschijnen en nu 'ineens' zaken willen regelen. U kunt zelf beslissen of u onder de nieuwe, gemeentelijke voorwaarden van de bruikleen, de grond wilt blijven gebruiken. Als u de voorwaarden niet redelijk vindt, neem dan daarover contact op met de gemeente. Levert dat niets op, dan zult u moeten bezien of u de grond wel wilt blijven gebruiken of ontruimd.

"Kan de Gemeente zo maar ineens na al die jaren paal en perk stellen aan b.v Beplanting, hoogte van een schutting, en het opleggen van bepaalde boetes als niet aan hun eisen wordt voldaan?"
Ja, dat kan. De gemeente mag de grond in bruikleen geven en daaraan eisen stellen. Het is aan u om te beslissen of u deze eisen redelijk vindt of niet. En om met de gemeente in gesprek te gaan over onredelijke eisen. Als u er niet samen uitkomt, met de gemeente, dan is het zaak om te bezien of u de grond onder deze voorwaarden nog wel wilt blijven gebruiken. Als u besluit om te ontruimen, dan moet de gemeente u daarvoor een redelijke termijn geven, meestal is een maand of 3 wel redelijk.

Dit zijn moeilijke zaken en ik kan me voorstellen dat mijn antwoord niet gelegen komt. U kunt altijd nog verdere vragen stellen.

Fijn weekeinde.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw snelle reactie op mijn vraag over in bruikleen gegeven grond, waar overigens nooit een overeenkomst door de Gemeente Oldenzaal is gemaakt, niet met de buren die hier al 35 jaar wonen en ook niet met ondergetekende die hier al 27 jaar woont.
Maar het is ook in het geheel onze bedoeling niet om dit stuk grond in bezit te krijgen of daar aanspraak op te gaan maken, zeker niet.
Wat mij ontzettend tegen de borst stuit is dat de Gemeente Oldenzaal nu ineens na al die jaren met bepaalde eisen komt die naar onze bescheiden mening nergens op slaat.
Wij hebben een keurig nette tuin, we onderhouden het stuk grond goed en er is door de Gemeente Oldenzaal nog nooit aan ons voorgeschreven wat we wel en niet mochten doen op dit stuk grond. En dan nu ineens in December 2013 mag de schutting die er staat tussen ons en de buren niet hoger zijn dan 50 cm, De beplanting die in dat stuk grond staat daarvan mogen de wortels niet dieper dan 25 cm de grond in, ( Terwijl de Gemeente Oldenzaal zelf in het begin toen wij daar kwamen te wonen bomen had geplant) die boven het dak uit kwamen.
Deze Bomen zijn nu allen gekapt op ons aandringen en omdat ze boven of in de zeer dichte nabijheid van een onderliggend Riool geplant waren destijds door de Gemeente Oldenzaal zelf. Maar goed ik begrijp dat het ondanks alles toch een heel moeilijke situatie is T.O.V. de Gemeente Oldenzaal en heb ook reeds een gesprek gehad met de Gemeente Oldenzaal over aanpassing van de bruikleen overeenkomst, en ze hebben toegezegd om wat kleine aanpassingen te doen. Ik zal zien of ik me er dan een beetje in kan vinden.
Ik vindt dat de Gemeente Oldenzaal zelf ernstig in gebreke is gebleven in al die jaren door nooit iets van zich te laten horen, en dan nu ineens uit het niets met zo'n onrechtvaardige overeenkomst te komen en dan maar te verwachten dat je zomaar even tekent. Ik wil nogmaals danken voor uw advies en ik begrijp eruit dat ik me er uiteindelijk maar gewoon beter bij neer kan leggen.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag