Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Welke rechtsgeldige DNA vaderschapstest is toelaatbar op de Rechtbank, ofwel wordt ten alle tijden als bewijs goedgekeurd door een rechter.
Ik bevind me in een situatie waarbij ik het vaderschap wil uitsluiten en via een commerciële website een dergelijke test wil bestellen. Op dit moment heb ik nog geen advocaat en ben ik nog geen juridische procedure gestart.
Moet dat bij Sanquin of maakt dat niet uit??

De rechtsgeldige en niet-rechtsgeldige testen zijn in beginsel hetzelfde.

Als u nu niet de juridische ouder van het kind bent, kunt u geen rechtsgeldige DNA-test laten uitvoeren.

Voor het afnemen van DNA van het kind is immers de toestemming van tenminste een van de juridische ouders nodig. Bovendien zal ook moeten worden gecontroleerd (arts, advocaat) dat het te onderzoeken materiaal zonder enige twijfel afkomstig is van u en van het kind.

Een DNA-test per post geeft u uitsluitend een indicatie of u de vader bent, verder niet. Als u echter van plan bent om DNA af te nemen zonder toestemming van de ouders, raad ik u dit af. U maakt zich dan schuldig aan een misdrijf.

Beoordeel dit antwoord:

Hier is een aanvulling op zijn plaats. Mijn advies is om te wachten met een DNA-test (al dan niet in strijd met de regels). Als een rechter een deskundige opdraagt om een DNA-test te doen, bijvoorbeeld Sanquin, dan wordt zo'n test uitgevoerd op gezag van de rechter. De moeder kan zich hiertegen dan niet verzetten. U hebt dan de zekerheid die u zoekt.

Houdt de moeder u als vader? En u zegt dat u de vader niet bent? Als dat zo is, waarom wilt u de DNA-test? Als u volhoudt de vader niet te zijn is er voorlopig toch niets aan de hand? Of wil zij dat u onderhoudskosten, dus alimentatie gaat betalen? Als dat zo is, dan moet zij bij de rechter dat recht halen en u zult dan moeten ontkennen de vader te zijn. De rechter zal dan mogelijk een DNA_test gelasten. Degene die dan zijn gelijk niet heeft (bijvoorbeeld u blijkt de vader toch te zijn), betaalt de test. Kan wel 1000 euro kosten.

Tegen de tijd dat u met een dergelijk verzoek tot alimentatie wordt geconfronteerd moet u of naar het juridisch loket bellen (0900-8020) ofwel mailt u mij rechtstreeks voor meer advies en instructies.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Mijn ex vrouw, de moeder van mijn kind van bijna 11 jaar, heeft min of meer toegegeven in het huwelijk te zijn vreemd gegaan. Dit in dezelfde periode als onze zoon is verwekt. Zij beweert dat ik de vader ben.
Omdat onze zoon in ons huwelijk is geboren, ben ik juridisch vader en ouder met gezag. Nu zijn we reeds 5 jaar gescheiden en betaal ik sinds de scheiding alimentatie.
Middels een gemoedsrust test weet ik sinds kort dat ik niet de vader ben.
Deze informatie kan ik niet naar mijn ex gebruiken. Is mij door juridisch loket geadviseerd.
Vandaar dat ik heb gevraagd of mijn ex wil meewerken aan een rechtsgeldige test en dat wil ze.
Omdat er veel verschil zit tussen commerciële testen en via de bloedbank Sanquin heb ik deze vraag hier neergelegd.
Ik zou het sonde vinden, als er 400 euro wordt betaald voor een commerciële test, als later blijkt dat een rechter alleen die van Sanquin bijvoorbeeld accepteert.


De test van Sanquin wordt veelal gebruikt door de rechtbanken en kan gebruikt worden. Maar, mijn vraag is de volgende: wilt u het vaderschap vernietigen of uw zoon? Want dan moet u een gerechtelijke procedure in waarin u het resultaat laat zien aan de rechter of u laat de rechter beslissen dat de test wordt gedaan.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag