Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn zoon ligt in scheiding,hij heeft zelf geen studieschuld meer,maar nu wil zijn vrouw haar studieschuld 50000 euro bij hem verhalen. Voor het huwlijk vertelde ze dat ze bezig was met afstuderen, waar ze ruim 7 maand over heeft gelogen, 3 dagen na het huwlijk zei ze dat ze niet meer bezig was met de studie en het ook niet van plan was af te maken. Ze zijn bijna 2 jaar getrouwd, in gemeenschap van goederen.

Dag
er zijn wel uitgezonderde vermogensbestanddelen die niet in een gemeenschap vallen maar m.i valt studieschuld daarbuiten. Wel bijvoorbeeld smartengeld of gouden handdruk.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Oké maar als je op internet zoekt bv bij DUO staat dat een studieschuld niet wordt verhaald op de partner,
Vraag

Ik ga scheiden/woon niet meer samen. Heeft dit ook gevolgen voor de aflossing van mijn lening?

Antwoord
Uw lening bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is een schuld op naam. DUO zal deze schuld dan ook niet op uw ex-partner verhalen.

Is uw financiële situatie door de scheiding veranderd? Dan zou u verlaging van het maandbedrag kunnen aanvragen. Bent u op of na 1 augustus 2009 (mbo) of 1 september (hbo/universiteit) begonnen met een opleiding, dan berekenen we het maandbedrag standaard aan de hand van uw inkomen en dat van uw eventuele partner. Als u gaat scheiden/niet meer samenwonen kan dit gevolgen hebben voor de aflossing van uw lening. U moet de beëindiging van uw relatie doorgeven met het formulier Wijzigen Terugbetalen Studieschuld, waarna we beoordelen of dit gevolgen heeft voor de aflossing van uw lening.


Dag
dat is netjes van DUO, er dient onderscheid te worden gemaakt tussen waar partners onderling tot elkaar zijn gehouden te verdelen ( interne aansprakelijkheid) en de externe aansprakelijkheid. Mogelijk dat in de rechtspraak studieschuld toch als een verknochte schuld wordt gezien, maar dat vraagt meer onderzoek, ik kom er mogelijk vandaag nog op terug.

Beoordeel dit antwoord:

Dag
zoals ik al dacht valt de studieschuld in de gemeenschap zodat deze vatbaar is om te worden verrekend bijvoorbeeld met andere vermogensbestanddelen. DUO zal nog steeds daarna de gehele schuld willen verhalen en zal dat doen bij degene op wiens naam de schuld staat.

Beoordeel dit antwoord:

Mevrouw Ferwerda heeft gelijk, een studieschuld is niet verknocht en valt dus in de gemeenschap van goederen. Zie hiervoor o.a. M.J.A. van Mourik, Huwelijksvermogensrecht (Kluwer, 2009) p. 83.

Ik moet toegeven dat het op de website van DUO lijkt het bestuursorgaan de schuld niet bij de ex-echtgenoot zal invorderen. Dat is echter niet zo, een stukje verder staat:

"Alleen bij achterstallige schulden kan een deurwaarder, als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, ook beslag leggen op de goederen van uw partner."

Als er verder geen vermogen is, draait uw zoon inderdaad op voor 50% van de studieschuld van zijn ex-partner.


.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Is het dan zo dat de Duo bij zijn ex de studieschuld verhaald en dat zij dan weer een rechtszaak aan moet spannen tegen mijn zoon om hem te dwingen mee te betalen?



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag