Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Goedendag,

Mag een makelaar intrekkingskosten in rekening brengen wanneer zij zelf de opdracht teruggeven ???.

Waarom trekt de makelaar de opdracht in? Wat staat hierover in de overeenkomst/voorwaarden? Zijn het intrekkingskosten of een vergoeding voor gemaakte kosten voor brochure, advertentie enz.?

Beoordeel dit antwoord:

Als het een NVM-makelaar is, geldt op grond van de NVM-voorwaarden dat als de makelaar de opdracht teruggeeft, hij geen recht heeft op courtage maar alleen op vergoeding van reeds gemaakte kosten.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het is een NVM makelaar.heb bij de NVM gelezen dat ze geen intrekkingskosten mogen rekenen bij terug geven van de opdracht. Het terug geven van de opdracht moet ook schriftelijk geschieden het is bij mij mondeling gegaan.het huis staat 3 jaar te koop en afgelopen 2 jaar geen kijkers gehad. ...Hij geeft aan dat ik het alleen kan verkopen als ik 30.000 zak in prijs ( vraagprijs 169.000) . Hij wil de intrekkingskosten weer verrekenen als ik over bvb 3 jaar het weer bij hun in de verkoop doe. Op de rekening staan ook advertentie kosten en aanmeldingskosten. Heb hun een email gestuurd dat zij volgens NVM geen intrekkingskosten mogen rekenen en de vraag om per email antwoord te geven dit doen ze dus niet ze blijven bellen.


U dient in ieder geval nu al alle kosten behalve de intrekkingskosten te betalen. Ik raad aan daarbij precies te vermelden waar u voor betaald. Voor het overige hebt u reeds bezwaar gemaakt. Dat zou ik herhalen en daarbij ook nog vermelden dat u inmiddels bedrag x hebt betaald inzake de advertentie kosten en aanmeldingskosten

Beoordeel dit antwoord:

Aanvulling: in de NVM-voorwaarden staat dat de makelaar de opdracht slechts op grond van gewichtige redenen kan teruggeven. Ik zie dat in dit geval nog niet zo snel.

Beoordeel dit antwoord:

Bovenstaande is correct, maar aan een makelaar die zijn best niet meer doet heeft u niets. Bovendien, als echt sprake is van een irreƫle vraagprijs (dat kan hier niet beoordeeld worden), kan de makelaar de opdracht wel teruggeven.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag