Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ben in 2009 gescheiden,
Omgangs regeling om weekend en helft vakantie naar m'n ex, nu komt het steeds vaker voor dat opa&oma hem halen en brengen bij mij. Mag ik dit weigeren? (Kind ziet vader dus dan weekends ook niet!)

Ik ga er van uit dat u beiden het gezag over het kind hebt.

De hoofdregel is dat u beiden de afspraken in het ouderschapsplan of in het convenant moet nakomen. U mag deze natuurlijk nooit eenzijdig wijzigen.

De wetgever heeft de omgangsregeling bedoeld als een instrument om ouders te helpen op een verstandige en volwassen manier met hun kinderen om te gaan. Er bestaat naast het recht op omgang weliswaar ook een wettelijk omgangsplicht, maar dat is nu een vrijwel loos artikel in het BW geworden.

Uw ex-partner heeft een omgangsrecht, de grootouders niet. Daar staat tegenover dat het zijn verantwoordelijkheid is wat de kinderen doen en waar ze verblijven als ze bij hem zijn.

Als u - tegen de zin van uw ex-partner - de omgangsregeling wil veranderen, zult u naar de rechtbank moeten. Omdat u de eiser bent, zult u uw stellingen moeten kunnen bewijzen.

Is er echter geen sprake dat de gezondheid van het kind in gevaar komt - en dat lees ik niet in uw vraag - dan zal de rechter altijd een omgangsregeling vaststellen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Maar het ophalen / brengen.. Mag ik dat weigeren dat grootouders dat doen? (Dat zoon dat weekend daar is, kan/mag ik niks aan doen)
Las laatst ook ergens met in de auto roken waar kind bij is, dat je daar wat over mag/kunt zeggen.
Zoon klaagt er wel over, ex doet er 1-2x wat aan, daarna weer in auto..



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag