Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Geachte heer/mevrouw,

Wij verhuren elektrische fietsen aan consumenten. Onze huurcontracten zijn voor 5 of 8 jaar.

Op dit moment bieden wij deze fietsen te huur aan inclusief al het onderhoud omdat wij denken dat wij hiertoe verplicht zijn, maar is dat wel zo?

Zouden wij bijvoorbeeld ook fietsen mogen verhuren waarbij het onderhoud niet is inbegrepen? Dus als er gedurende de huurperiode een defect is, dat de kosten van reparatie voor rekening van de klant zijn.

Alvast bedankt!

Dag
dat bent u niet verplicht en u zou de prijsstelling hierdoor naar beneden kunnen bijstellen. Ik adviseer u wel in de voorwaarden op te nemen eisen aan dagelijks onderhoud en beurten en reparaties ( wie wat en hoe).

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dus als ik het goed begrijp, mogen wij een fiets verhuren zonder daarbij het onderhoud te leveren. Dus als er een bijvoorbeeld een bank lek gaat, dan komt dit van rekening voor de huurder. En wij mogen dus ook van de huurder verwachten dat het gehuurde aan het einde van de huurperiode werkend en in een goede staat wordt teruggebracht? Mits dit goed is afgesproken.


Dag,
ja de algemene bepalingen uit boek 7 BW Huur gelden en met name dan over de kleine herstellingen, u bent wel verplicht het grotere werk te doen ;

Artikel 206
1De verhuurder is verplicht op verlangen van de huurder gebreken te verhelpen, tenzij dit onmogelijk is of uitgaven vereist die in de gegeven omstandigheden redelijkerwijs niet van de verhuurder zijn te vergen.
2Deze verplichting geldt niet ten aanzien van de kleine herstellingen tot het verrichten waarvan de huurder krachtens artikel 217 verplicht is, en ten aanzien van gebreken voor het ontstaan waarvan de huurder jegens de verhuurder aansprakelijk is.
3Is de verhuurder met het verhelpen in verzuim, dan kan de huurder dit verhelpen zelf verrichten en de daarvoor gemaakte kosten, voor zover deze redelijk waren, op de verhuurder verhalen, desgewenst door deze in mindering van de huurprijs te brengen. Hiervan kan niet ten nadele van de huurder worden afgeweken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Wat kan er in het geval van een elektrische fiets worden verstaan onder de niet "kleine herstellingen"? In het geval van een woning kan ik me daar een voorstelling bij maken, in het geval van een elektrische fiets wat lastiger. Zou dit bijvoorbeeld een defecte accu kunnen zijn? Of een defecte fietscomputer? Of een gebroken ketting? Of kunnen wij bepaalde dingen ook heel specifiek uitsluiten?


Nou toevallig heb ik zelf aardig wat ervaring met dergelijke systemen dus ik zou zeggen dat bijvoorbeeld het plakken van een achterband als daar het systeem zit al groot onderhoud is, maar de voorband niet. Schoonmaken wel , maar geef wel instructies mee want het systeem kan daar toch niet altijd tegen, straks gaat een klant aan de gang met een hogedruk spuit. Verder onderdelen onderhouden weer wel, maar ook weer hier oppassen met het systeem. Elektrische onderhoudsbeurten en softwareonderhoud ; kan een klant niet zelf en is groot onderhoud of u verplicht de klant zich te melden bij een bepaalde dealer. Grofweg is schoonhouden en klein onderhoud zoals nakijken op onderdelen het nalopen ervan ook zoals in instructieboekjes staat een verplichting voor de huurder. Een defecte accu zeker een verplichting voor de verhuurder!

Beoordeel dit antwoord:

aanvulling: ja u kunt in de algemene voorwaarden , indien deze helder en ondubbelzinnig zijn vrij veel do and dont's regelen waarbij onderscheid tussen groot onderhoud, en onderhoud en herstel dat de huurder voor zijn rekening moet nemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Alvast ontzettend bedankt voor de info. Nog 1 laatste vraag, denk ik. Zou ik in de AV bijvoorbeeld ook kunnen stellen dat het repareren van de accu of de fietscomputer voor rekening van de huurder komt? Of zal zo'n artikel in geval van onenigheid, nietig worden verklaard?



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag