Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn kleinzoon heeft een kind verwekt bij een meisje in Duitsland. Uit een d.n.a. test is gebleken dat het kindje ook echt van hem is.

Mijn vraag is :

Is hij wettelijk verplicht het kind te erkennen?

Moeder en kind wonen in Duitsland en hebben de Duitse nationaliteit.

Moeder beweert n.l. dat als hij dit niet doet er een rechtszaak komt en hij ook de kosten hiervan moet betalen.( Kleinzoon studeert nog)

U zult deze vraag aan een Duitse jurist moeten stellen.

Volgens Nederlands familierecht is erkenning niet verplicht, maar kan de moeder in een vaderschapsactie de erkenning van het kind afdwingen. Daarmee ontstaat een familierechtelijke band (u wordt dan overgrootvader) en een wettelijke plicht tot bijdrage in de opvoeding en de verzorging van het kind.

Ik denk dat het Duitse familierecht in essentie dezelfde weg volgt.

Nur dann, wenn der vermutete biologische Vater die Vaterschaft nicht freiwillig anerkennt, bedarf es zur rechtlich wirksamen Vaterschaft einer gerichtlichen Vaterschaftsfeststellung (§ 1600d Abs. 1 und 4 BGB). Der lediglich soziale aber nicht biologische Vater kann nicht auf dem Wege der gerichtlichen Vaterschaftsfeststellung in die Rolle des rechtlichen Vaters gezwungen werden.

http://de.wikipedia.org/wiki/Vaterschaftsanerkennung

Beoordeel dit antwoord:

R.A. Korving heeft gelijk: Volgens Duits recht is de situatie in essentie dedzelfde. § 1600 is van toepassing als de moeder getrouwd is.

Dus de moeder heeft ook gelijk en uw kleinzoon moot alimentie betalen.

Beoordeel dit antwoord:

Misschien is het ook interessant voor uw kleinzoon om te weten dat de Düsseldorfer Tabelle volgens die in Duitsland de hoogde van de alimantatie berekend wordt, niet maar zo toegepast kan worden op alimentatieverplichte die in Nederland wonen. Omdat de koopkracht in Nederland van de koopkracht in Duitsland verschilt, moeten mensen die in Nederland wonen bijna altijd minder alimentatie betalen dan in de Düsseldorfer Tabelle vermelt. Zowel rechters alsook advocaten in Duitsland houden hier vaak geen rekening mee. Let dus goed op of bij de berekening van de hoogde van de alimentatie met het koopkrachtverschil rekening is gehouden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag