Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb een officiële waarschuwing gehad van mijn werkgever. Niet van mijn directe leidinggevende, maar van een waarnemende leidinggevende waarmee ik niet goed kan samenwerken. De waarschuwing gaat vooral of het niet goed uitvoeren van taken, onduidelijk communiceren en het niet nakomen van afspraken.Hierop heb ik gereageerd en geprobeerd te weerleggen waarom ik de officiële waarschuwing onterecht vindt. Afgelopen jaar is er gereorganiseerd in het bedrijf waardoor er allerlei zaken niet goed lopen op alle afdelingen. Daarnaast is er een nieuw ERP pakket geïmplementeerd dat verre van vlekkeloos werkt.

Feiten zijn:
-Ik in de bijna 2 jaar dat ik hier nu werkzaam ben geen enkel officieel functionering gesprek of beoordelingsgesprek heb gehad.
- Ik in juli 2013 een vast contract heb gekregen i.p.v. een 3de tijdelijk contract
- Ik op kosten van de werkgever een nevi expert cursus (ongeveer E 15.000) ben begonnen in sept 2013. Deze cursus is zonder overleg met mij stopgezet.
- Tot en met mei 2014 geen problemen t.a.v. functioneren voor zover bekend
- 3de leidinggevende in minder dan 2 jaar tijd. Dit bevordert de continuïteit van de afdeling niet.
- Op een afdeling van vier alle drie collega’s zijn vertrokken in april / mei waarvan twee met 40 jaar ervaring. Deze ervaring kan niet binnen enkele maanden worden vervangen. Een deel van deze ervaring zal worden opgevangen door processen. Een deel is als kennis verloren gegaan. Inmiddels twee nieuwe collega's
- Na reorganisatie vanaf begin april 2014 ben ik alleen maar operationeel bezig waar andere zaken (tactisch en strategisch) worden verwacht.

De werkgever is naar mijn idee nu een dossier aan het opbouwen.

Aankomende week zal er een gesprek plaatsvinden met PZ en mijn nieuwe leidinggevende. Kunt u tips geven hoe dit gesprek in te gaan?

Mocht u aanvullende vragen hebben dan verneem ik dat graag.

Ik zie uw reactie graag z.s.m. tegemoet

met vriendelijke groet,

R.

Vraag om de agenda voor het gesprek en hoe lang het duurt. Geef uw eigen agendapunten aan van tevoren. Zorg dat u goed voorbereid bent. Neem alle opmerkingen/bespreekpunten op papier mee.
Leg het gesprek zelf vast/vraag om vastlegging/neem het gesprek op.
Als u niet zelf het verslag maakt, teken dan eerst alleen voor ontvangst en nog niet voor akkoord; schrijf bij uw naam en handtekening erbij "voor ontvangst'.
Teken verder nergens voor.

Neem gerust even vrijblijvend contact met me op voor overleg.

Beoordeel dit antwoord:

Ik zou u willen adviseren het gesprek goed voor te bereiden en tijdens het gesprek met name te luisteren. Laat u geen uitspraken in de mond leggen. Weet u op enig moment niet goed hoe te reageren, geef dan aan dat u wordt overvallen en er graag later op terug komt. Maak zelf aantekening van het gesprek of vraag de vertrouwenspersoon binnen het bedrijf om u te vergezellen tijdens het gesprek, dan kan deze de aantekeningen maken. Twee horen meer dan een.

Wordt u onverwacht op non actief gesteld, volg dan deze stappen.

Stap 1: Doe niets! Dat wil zeggen:
A. Teken niets

Ook al ziet de brief of het ontslagvoorstel van uw werkgever er in eerste instantie best aardig uit. Neem de schorsingsbrief of het ontslagvoorstel mee naar huis en bekijk het daar eerst rustig en win vrijblijvend juridisch advies mij of een andere advocaat in.

B. Lever geen bedrijfseigendommen in

Lever uw sleutels/ de druppel, auto van de zaak, uw computer, uw mobiele telefoon niet in. Door al deze zaken in te leveren bij uw werkgever, zou u het signaal af kunnen geven dat u instemt met het ontslag of de vrijstelling van werk/ schorsing / non actief stelling. Niet doen dus!

Twijfelt u of voelt u zich onder druk gezet en wilt u toch de bedrijfseigendommen inleveren, vraag dan altijd om een schriftelijke bevestiging van inlevering en laat schriftelijk vastleggen dat u de bedrijfseigendommen onder protest inlevert en uit het inleveren van de spullen niet mag worden opgemaakt dat u instemt met het ontslag of de schorsing/non-actief stelling.

C. Vraag een schriftelijke bevestiging van het ontslag / non actief stelling;

Vraag gelijk na het ontslaggesprek of uw werkgever het ontslag / non-actief stelling en een eventueel ontslagvoorstel schriftelijk aan u wil bevestigen. Hij kan u dat bijvoorbeeld per e-mail toesturen.

D. Probeer rustig te blijven, word niet boos en luister alleen

Alles wat u in dit stadium zegt, zal de werkgever later mogelijk tegen u gebruiken. Blijf dus rustig en geef aan dat u wordt overvallen door de mededeling.

Stap 2: Maak bezwaar tegen het ontslag

Maak zodra u thuis bent schriftelijk bezwaar tegen het ontslag en de eventuele vrijstelling van werk / schorsing / non actief stelling en houdt u beschikbaar voor uw werkzaamheden. U kunt een bezwaar brief bijvoorbeeld per e-mail en per gewone post aan uw werkgever sturen. Maak altijd een kopie van de brief die u wilt verzenden. U kunt deze brief later nodig hebben als bewijs. Ik kan u gratis een voorbeeld brief toesturen die u kunt gebruiken om zelf bezwaar te maken tegen het ontslag en uw WW rechten veilig te stellen.

A. Zoek uw arbeidsovereenkomst op

In uw arbeidsovereenkomst kan worden verwezen naar een personeelshandboek of cao. In het personeelshandboek of de cao kunnen afspraken zijn vastgelegd over schorsing, of non actief stelling en hoe lang dit mag duren.

B. Vraag uw personeelsdossier op

Probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen die van belang kan zijn in de ontslagprocedure. Vraag daarom bij uw werkgever uw personeelsdossier op. Hier zitten bijvoorbeeld uw beoordelingsverslagen, verslagen van functioneringsgesprekken, brieven over loonsverhogingen en waarschuwingsbrieven in. Maar verzamel zelf ook belangrijke teamverslagen, MT-verslagen, e-mails, bijvoorbeeld e-mails van uzelf, van uw werkgever, van collega’s of van klanten waaruit uw functioneren blijkt of de financiële situatie van het bedrijf.

Let op: ga hierbij niet over de grenzen van de wet heen (diefstal, verduistering) daarmee raakt u verder van huis!

C. Zet niets over het ontslaggesprek / non-actiefstelling op Social Media

Denk goed na met wie u het ontslaggesprek deelt. U zult niet de eerste zijn waarbij geplaatste Facebook berichten, Twitter-berichten, Whatsapp berichten over het ontslag tegen u worden gebruikt door de werkgever. Wees dus terughoudend in het delen van informatie met bijvoorbeeld collega’s en Social Media vrienden. Uw beste collega kan (vertrouwelijke) informatie over uw positie of uw strategie doorspelen naar uw werkgever.

D. Kies uw eigen advocaat

Accepteer niet de diensten van een advocaat die door uw werkgever naar voren wordt geschoven. Hier geldt “ wie betaalt, bepaalt”. Kies uw eigen advocaat uit. In Nederland heeft iedere werknemer het recht op vrije advocaatkeuze. U dus ook! Ook als uw werkgever bereid is een geldbedrag voor het inwinnen van juridisch advies beschikbaar te stellen, hebt u het recht om uw eigen advocaat te kiezen.

Ik hoop u hiermee op weg te hebben geholpen. Mocht u vragen hebben of willen sparren, belt u mij dan gerust rechtstreeks. Ik help u graag.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag