Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Geachte heer/mevrouw, Omdat ik tijdelijk zonder werk zit heb ik een kamer in mijn huis onderverhuurd om de huur te kunnen betalen. Hiervoor heb ik een schriftelijke aanvraag ingediend bij de woningbouwvereniging. Vanwege de vakantie hebben zij hun reactie uitgesteld. Ik heb in deze periode wel mijn kamer al onderverhuurd omdat ik het extra inkomen kan gebruiken voor de vaste lasten. De woningbouwvereniging hebben op mijn aanvraag telefonisch gereageerd. Op deze telefonische reactie heb ik geen schriftelijke reactie meer ontvangen. Wel heb ik nu een brief ontvangen dat de woningsbouwvereniging mijn huurovereenkomst wil gaan opzeggen. Kunnen ze dit zomaar doen zonder aan mij de consequenties eerst voor te leggen en/of schriftelijk op mijn aanvraag te reageren?

Hoe was de telefonische reactie dan? Positief of afwijzend?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het telefoon gesprek was niet prettig. Ze gaven aan dat ik dit deed om "een extraatje te verdienen voor leuke dingen". Daaropvolgend heb ik uitgelegd dat dit niet het geval is en dat ik het doe om tijdelijk mijn inkomen aan te vullen. Daarop werd ik verwezen naar schuldhulpverlening en dat als ik mijn huur niet zou betalen dat de deurwaarder langs zou komen. Toen ik mijn situatie (dacht ik) heb uitgelegd zei de mevrouw dat ze terug zou bellen. Toen ze terug belde opperde ze het idee dat ik toeslagen kon aanvragen. Wat ik al gedaan heb.
Ze reageerden dat voor extra inkomen ze niet akkoord konden gaan. Dat er geen commerciele doeleinden mochten worden nagestreefd. Daarna heb ik gevraagd dit schriftelijk aan mij te bevestigen. Wat niet is gebeurd.


De aanvraag is dus afgewezen begrijp ik. Dat is vervelend voor u. U had echter niet mogen gaan onderverhuren, zolang u geen schriftelijke toestemming had. De woningbouwvereniging hoeft niet apart schriftelijk te reageren.
Ik raad u dan ook aan om de onderverhuur z.sm. te beëindigen.
Omdat het gaat om zogenaamde hospitaverhuur, heeft de huurder de eerste 9 maanden geen huurbescherming. U kunt dus de huur opzeggen met inachtneming van een termijn van drie maanden. Dat betekent dat u nog deze maand de huurder opgezegd moet hebben met een aangetekende brief en dat u de huur op moet zeggen tegen 1 december aanstaande. De huurder moet dan voor 1 december vertrekken.
U moet kopieën van de brief bewaren en de verhuurder ook kopieën verstrekken en aangeven dat u hebt opgezegd en dat een procedure bij de rechter geen zin heeft. Hoe eerder u dit allemaal doet, hoe beter!

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dat begrijp ik nu dat ik niet mocht onderverhuren. Het ging om onderhuur via airbnb. Dus dit heb ik direct stop gezet. Nu wordt er een proces tegen me aangespannen om de huurovereenkomst op te zeggen. Ik had gehoopt dat ik nog in gesprek kon gaan met de woningbouwvereniging over mijn aanvraag, Helaas hebben ze deze drastische maatregelen genomen. Graag wil ik telefonisch contact met u als dit kan. Kan dit morgen?



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag