Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb hulp nodig!

Ik heb drie maanden gewerkt bij een broodjeszaak maar kreeg uiteindelijk zo'n conflict met de eigenaresse (waar ik nog totaal achter sta, overigens. Ze schold al haar personeel uit, noemde ons dom, duwde ons etc.) dat ik niet meer terug hoefde te komen.

Het probleem is. Ik heb alleen een mondeling contract omdat ze bleven zeggen: de boekhouder is er mee bezig. Ik heb een paar weken geleden wel een contract getekend maar heb deze nooit terug gekregen. Het nog grotere probleem is: ik heb in die drie maanden nog nooit loon gekregen. Ik heb wel bewijs dat ik er heb gewerkt: roosters in mijn mailbox, smsjes met de baas over wanneer ik moet beginnen, collega's, en vrienden die vaak broodjes kwamen eten.

Wat zijn mijn rechten? Wat kan ik beginnen? Ik heb van andere collega's gehoord dat veel vakantiewerk mensen niet worden uitbetaald, de huidige werknemers lopen vaak maanden achter met betaalt worden.

Ik word hier wanhopig van, ik heb gewoon gewerkt om op vakantie te kunnen en kan dat nu niet meer.

Bedankt!

Meestal raad ik aan om te beginnen met een aangetekende brief of het instellen van een loonvordering, maar ik ben bang dat dit geen enkele indruk maakt op uw werkgeefster.

Neemt u contact op met een advocaat en leg deze de zaak voor.Waarschijnlijk komt u in aanmerking voor gesubsidieerde rechtshulp. U kunt hiervoor terecht bij een van de advocaten van deze website, bij een rechtswinkel of wetswinkel bij u in de buurt of bij Het Juridisch Loket (0900 8020) of: http://www.juridischloket.nl/Pages/default.aspx

Beoordeel dit antwoord:

Dat is ernstig wat u vertelt en ik wil u verder helpen met het vorderen van het loon waar u recht op hebt. . Er is overigens al sprake van een arbeidscontract en u kunt het bestaan ervan ook bewijzen middels getuigen en de overige middelen die al noemde. Om niet te veel informatie prijs te geven over de situatie mag u die mij ook prive doormailen dan kijk ik er morgen al naar.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik wil inderdaad beginnen met een aangetekende brief. Moet ik mijn werkgever daarvoor waarschuwen? O, en, iemand zei me vaag dat ik recht heb op een x% rente over het niet uitbetaalde loon. Klopt dat? Nog iets - sorry ik ben hier echt veel mee bezig - die eigenaresse heeft alleen maar gezegd: ik hoef je niet meer te zien' en vervolgens werd ik niet meer gemaild met het rooster. Kan ik er dan van uitgaan dat ik ontslagen ben? Het is inderdaad een hele gekke situatie, helemaal als ik het zo lees.

Monique, ik stuur je spoedig een berichtje!


Ik ben ten eerste, net als mijn collega Korving, van mening dat u in dit geval beter niet meer zelf een brief kunt schrijven. Gezien het gedrag van deze werkgever zal dat niet veel indruk maken is mijn ervaring.
Arbeidsrecht is al ruim 15 mijn specialisatie en ik help u hier graag bij. Neem gerust vrijblijvend contact met me op.
Schakel in ieder geval géén jurist in die geen verstand heeft van arbeidsrecht en/of geen (proces)ervaring heeft!

Mocht u toch zelf aan de slag willen dan kunt u werkgever een aangetekende brief sturen over het achterstallige brutoloon / vakantiegeld / reiskosten e.d. (en de brief tevens per mail sturen). Hieronder vindt u een voorbeeldtekst. Daarin zegt u ook de wettelijke verhoging aan die op kan lopen tot 50% (hoe dat berekend wordt kunt u opzoeken in wetsartikel 7:625 van het Burgerlijk Wetboek), u hoeft echter het bedrag nog niet te noemen) en daarnaast de wettelijke rente.

Als een brief nog niet helpt, is een loonvorderingsprocedure in kort geding nodig.

VOORBEELD:
U heeft onterecht niet een deel van mijn loon uitbetaald. Ik sommeer u dan ook over te gaan tot directe betaling - uiterlijk binnen 8 dagen na heden - van het achterstallig brutosalaris / vakantiegeld / reiskosten (onder verstrekking van loonstroken). Verder maak ik aanspraak op de wettelijke verhoging ex artikel 7:625 BW over alle gevorderde loonbedragen.
Tevens zeg ik u hierbij de wettelijke rente aan over de som van voornoemde bedragen tot aan de dag van volledige voldoening.
Bij gebreke van tijdige betaling van bovenstaande zal ik u zonder nadere aankondiging in rechte laten betrekken middels een in kort geding in te stellen loonvordering, waarvan de kosten voor uw rekening zullen komen. Om er zeker van te zijn dat dit schrijven u in goede orde bereikt, zend ik u dit zowel per email als per aangetekende post.

Beoordeel dit antwoord:

Overigens:
1. Wat was de looptijd van de overeenkomst die u getekend hebt? En hebt u die niet in tweevoud gekregen?
2. U zult omdat u niet meer wordt ingeroosterd, niet alleen loon moeten vorderen, maar ook tewerkstelling. Als u dit niet correct aan pakt / laat pakken, hebt u onder meer ook geen uitkeringsrechten!

En kijk op www.rvr.org of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtshulp, een zogenaamde toevoeging. U hebt op een toevoeging geen recht wanneer uw verzamelinkomen hoger is dan € 25.600 (voor alleenstaanden) of € 36.100 (voor gehuwden, samenwonenden of eenoudergezin met minderjarig kind). Doet u geen belastingaangifte, dan gaat men uit van uw belastbare inkomen. Verder speelt vermogen een rol. Wanneer u recht hebt op deze tegemoetkoming in de advocaatkosten, geldt: hoe hoger uw inkomen in het peiljaar (2012), hoe meer u zelf moet betalen.

Beoordeel dit antwoord:

Dat is prima, we kijken er samen even naar en kunnen dan beginnen met het schrijven van een brief!

Beoordeel dit antwoord:

In dat geval wordt een eigen bijdrage gevraagd en de kans is is groot dat u met tegenzin in een proces wordt meegezogen terwijl u misschien ook wel genoegen neemt met een finale kwijting na een onderhandeling die meestal wel aanvangt nadat de tegenpartij een dringend juridische brief ontvangt.

Beoordeel dit antwoord:

De kans op een proces is in beide gevallen even groot of klein. Het hangt onder meer van uw rechtspositie af, de ervaring van de jurist, maar ook van factoren zoals de weerbarstigheid en draagkracht van wederpartij. De ervaring van de jurist is zeer bepalend.
En in het geval van een toevoeging kan sprake zijn van een zeer kleine eigen bijdrage.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor jullie reacties, Moniquen.

Ik studeer gewoon nog voltijd en heb geen echte bijbaan dus mijn jaarlijks inkomen is weinig.

Op het contract staat de looptijd niet ingevuld, ik heb daar zelf de begindatum ingevuld, dat is gewoon de eerste dag dat ik heb gewerkt. Mondeling hebben we van te voren afgesproken dat ik tot 1 september zou werken maar halverwege de periode heb ik aangegeven dat ik graag niet meer na mijn vakantie (die was tot vorige week) wilde terugkomen en dat was allemaal geen probleem.

Ik heb hem nooit in tweevoud gekregen. Ik kreeg het per mail en moest het de volgende werkdag bij hen afgeven. Ik heb dus ook nooit gezien of zij hebben getekend. Toen ik hiernaar vroeg, zeiden ze dat het allemaal goed zat en dat ik mijn contract volgende week zou ontvangen. Die ontving ik telkens niet, ik heb er vaak naar gevraagd en ook naar mijn loon.

Er is mij meerdere keren mondeling toegezegd het loon 'deze week ergens' te ontvangen. Maar goed. Het kan dus zo zijn dat het hele contract niets voor mij kan betekenen. Hoe zit het dan met alle uren die ik heb gewerkt? Heb ik daar dan zwart gewerkt? Heb ik dan wel recht op loon? Overigens, toen ik vroeg: en als ik nou echt gewond raak, ben ik dan wel verzekerd? antwoordde de baas: 'Ja hoor, als je maar zorgt dat je niet dood gaat. Dan gooien we je in het kanaal.' Toen nog een leuk grapje maar nu een toonbeeld van hoe vreselijk deze mensen doen.

Ik begrijp dat ik naïef ben geweest en zal voortaan nergens meer werken zonder eerst een contract te zien maar ik word hier ontzettend pissig en verdrietig van.


Gezien uw situatie raad ik u echt aan aanspraak te maken op een toevoeging. Neem contact op met het juridisch loket hiervoor. Dan krijgt u nog een korting op uw eigen bijdrage ook.
Veel succes.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag