Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij huren van de gemeente een klein stukje grond aan de achterkant van ons huis. Op dit stukje hebben wij sinds een aantal maanden een auto neergezet (oldtimer die gaat worden opgeknapt).
Hiervan is het kenteken geschorst.
Nu is de dienst handhaving langsgekomen en die heeft gezegd dat we de auto dienen te verwijderen, omdat deze zich op openbare grond bevindt. Ons verweer is dat het hier een stuk gehuurde grond is van de gemeente en dat er in het contract niets is vermeld over het verbod hierop. Wij huren dit stukje grond inmiddels al zo'n 15 jaar. Heeft de dienst handhaving nu gelijk of wij?

In beginsel mag u het gehuurde gebruiken voor het doel dat in de huur- of pachtovereenkomst staat aangegeven. De grond is door de overeenkomst nog van de gemeente, maar niet openbaar meer in de zin dat iedereen die vrijelijk mag betreden.

De mondelinge aanzegging van de dienst handhaving is niet rechtsgeldig. De gemeente zal u een schriftelijke beschikking dienen te sturen waarin u wordt gesommeerd om de auto te verwijderen en waarin de reden voor de beschikking staan. Tegen die beschikking is bezwaar mogelijk.

Ik raad u aan om niet in discussie te gaan met de ambtenaar van de dienst handhaving maar de repeterende grammofoonplaat te gebruiken; u bent de huurder van de grond, de grond is daardoor niet openbaar en u haalt de auto weg zodra u een schriftelijke beschikking van de gemeente krijgt.

Beoordeel dit antwoord:

Openbare grond en grond in eigendom van de overheid, worden vaak door elkaar gehaald.

Openbare grond is meestal óók grond in eigendom van de overheid. Maar niet altijd.

In uw situatie gaat het om grond dat

(a) in eigendom is van de gemeente
(b) aan u is verhuurd.

Dit hoort juridisch thuis bij de regeling van eigendom.

Er is echter misschien méér aan de hand, namelijk de bedoeling van de grond die u nu huurt. De meeste grond die de overheid in eigendom heeft, heeft een openbare bestemming: weg, plantsoen, ziekenhuis, school, enz. Dat wordt allereerst geregeld in het bestemmingsplan van de gemeente. Als iemand aan die openbaarheid zit (bijvoorbeeld door dergelijke grond privé te gebruiken), dan moet de overheid handhaven. Van wie die grond dan is, is dan niet belangrijk.

Als iets openbaar moet zijn, is het ook wel handig als je als overheid die grond in eigendom hebt. En andersom.

In uw geval is het verstandig om aan de gemeente te vragen wat nu eigenlijk de bestemming is van de grond die u al jaren van de gemeente mag gebruiken.

# Als er sprake is van een openbare bestemming, dan had de gemeente de grond eigenlijk niet aan u moeten verhuren, want dat is voor een particulier niet interessant.
# Als er géén sprake is van een openbare bestemming, dan mag de dienst handhaving zich er niet mee bemoeien.

Openbare grond = alle grond, diende overheid in eigendom heeft, is dus NIET juist.

Beoordeel dit antwoord:

Hier spelen eigenlijk 2 kwesties door elkaar:
* de huurovereenkomst die u hebt met de gemeente (neem ik aan) - daarover gaat de reactie van mr. Korving. De gemeente mag u, als verhuurder, aanspreken op het afgesproken gebruik, vastgelegd in die huurovereenkomst. U kunt aan de hand van het huurcontract nagaan of het stallen van een oldtimer toegestaan is.
* handhaving van het bestemmingsplan - een gemeente mag een bestemmingsplan handhaven. Stel dat de bestemming van het stuk grond 'tuin' is, dan is het mogelijk dat langdurige stalling van een oldtimer niet toegestaan is.

Tenslotte is het ook nog mogelijk dat de APV hier een rol speelt, in de situatie dat er werkelijk sprake is van openbare grond. In veel APV's is een bepaling opgenomen dat 'autowrakken' (waarvan een definitie in de wet is opgenomen, o.a. met kenmerken dat de auto niet rijdt en geen kenteken heeft) niet opgeslagen mogen worden.

Kortom, het is zaak een aantal aspecten duidelijk te krijgen bij uw vraag.
* wie is eigenaar van de grond
* hoe luidt het huurcontract
* wat zegt het bestemmingsplan

En, belangrijk: wat hebt u schriftelijk vernomen van de gemeente? En is dat gepresenteerd als besluit? In het laatste geval kunt u bezwaar maken; let u daarbij scherp op de termijn, die is namelijk maar 6 weken na besluitdatum. Als u niet tijdig bezwaar maakt, is uw kans verkeken en wordt het besluit onherroepelijk (= niet meer te wijzigen).

Mogelijk interessant voor u om te weten is dat ik op alle genoemde rechtsgebieden langjarige ervaring heb én dat u mij kunt inhuren op toevoegingsbasis (omdat ik advocaat ben), indien u voldoet aan de eisen daarvoor: http://www.rvr.org/nl/subhome_rz/rechtsbijstandverlener,Inkomensgrenzen.html#inkomensnormen

Beoordeel dit antwoord:

In de voorgaande reacties is al duidelijk ingegaan over de diverse mogelijkheden. Ik wil alleen nog even aangeven, dat, ook al is het stukje grond bij uw tuin gevoegd, het mogelijk is dat het bestemmingsplan aangeeft dat dit openbaar groen is. Door het plaatsen van een auto handelt u daarom mogelijk in strijd met de bepalingen van het bestemmingsplan.
De gemeente kan u daarop aanspreken. Hoe onterecht u dat mogelijk ook vindt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag