Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Goedendag,

Ik heb mijn woning verhuurd. Nu heeft de huurder schade veroorzaakt aan de keuken vanwege een vaatwasser die de huurder niet goed heeft aangesloten en viertal handgrepen van het draai/kiepraamsysteem sluiten niet naar behoren.
De keuken is verrot.Tevens moeten de handgrepen vervangen worden.
Ook heeft de huurder een huurachterstand.

Nu heb ik de huurder hiervan op de hoogte gebracht dat 2brieven waarvan 1aangetekend.
Nu is mijn vermoeden dat de huurder het vastgestelde bedrag niet gaat betalen. Wat zijn mijn volgende stappen die ik kan gaan nemen om de huurder toch te laten betalen. Want door het wangedrag van de huurder is de staat van de keuken en verdere woning uitermate slecht.

Als het goed is, heeft u een waarborgsom van de huurder onder u gekregen bij het aangaan van de huurovereenkomst (kan ook in de vorm van een bankgarantie). Bij vertrek van de huurder uit het gehuurde kunt u in ieder geval de kosten die u moet maken om de woning terug te brengen in de staat zoals deze was bij aanvang van de huurovereenkomst verhalen op de waarborgsom/bankgarantie. Het is de huurder nimmer toegestaan huurpenningen te verrekenen met de (laatste maand) huur, zoals huurders voor vertrek uit het gehuurde nog wel eens willen doen. Indien de kosten die u moet maken hoger zijn dan het bedrag van de waarborgsom/bankgarantie, kunt u het meerdere op de huurder verhalen. U moet wel bij de oplevering van het gehuurde aan het eind van de huurovereenkomst een duidelijk opstelling maken van hetgeen volgens u niet goed achtergelaten is en u moet de huurder in de gelegenheid stellen alles zelf nog in orde te maken.
In het geval de huurovereenkomst (nog) niet eindigt, gaat vorenstaande niet op. In dat geval heeft ook iets minder mogelijkheden omdat in beginsel de huurder gedurende de huurovereenkomst (binnen enige grenzen) mag wonen zoals hij wilt, als het gehuurde bij het einde van de huurovereenkomst maar in de juiste staat oplevert. Dat neemt niet weg dat de huurder uw eigendommen niet mag beschadigen. Doet de huurder dat wel dan mag u vorderen dat hij daarmee stopt en kunt u verlangen dat hij de schade herstelt. ook daarvoor kunt u de waarborgsom/bankgarantie gebruiken die na door u te zijn aangesproken door de huurder weer zal moeten worden aangevuld tot het oorspronkelijke bedrag. Indien de verwaarlozing van de woning dermate ernstig is kunt u de ontruiming van de woning (en beƫindiging van de huurovereenkomst) vorderen (daarvoor moet u wel naar de rechter).
In de situatie dat de huurder niet aan zijn betalingsverplichtingen jegens u voldoet, heeft u verschillende mogelijkheden; u kunt dan eveneens ontruiming (en beƫindiging van de huurovereenkomst) vorderen, maar u kunt ook nakoming (betaling) vorderen en met een vonnis kunt u zich gaan verhalen op vermogensbestanddelen van de huurder. Vooruitlopend op een dergelijk vonnis kunt u al beslag leggen op bezittingen (en inkomen of uitkeringen en bankrekeningen) van de huurder.
Er zijn nog wel meer mogelijkheden, maar dit is het in grote lijnen. Wilt u meer weten kunt u altijd even vrijblijvend contact opnemen met mijn kantoor.

Beoordeel dit antwoord:

In aanvulling op bovenstaande: een verrotte keuken kan zeer veel negatieve invloed hebben op de woning, door o.a. schimmelvorming, zodat ik wel mogelijkheden zie om hiertegen op te treden.
Een ontbinding van de huurovereenkomst wegens huurachterstand is pas mogelijk bij minimaal 3 maanden achterstand. Die weg gaat wel via de kantonrechter, bij voorkeur via een kort geding procedure.
De combinatie van het probleem met de keuken en de huurachterstand kan overigens extra mogelijkheden bieden voor ontbinding en ontruiming.
Met een vonnis waarin ontbinding en ontruiming wordt toegewezen kan ontruiming worden aangezegd en zo nodig worden afgedwongen.
U heeft hierbij echt juridische hulp nodig van een huurrechtjurist.
Neem gerust even contact met me op voor overleg.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag