Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Ik heb een beroep gedaan bij de gemeente op bevrijdende verjaring inzake een stukje openbaar groen dat al van voor 1990 door de vorige eigenaar in gebruik is genomen als onderdeel van de tuin.Om dit aan te tonen heb ik 2 verklaringen overlegd van mijn buren die dit bevestigen en die hier toen al woonde. De gemeente geeft aan dat deze getuigen-verklaringen alleen onvoldoende bewijs zijn. Ze vragen aanvullend bewijs-materiaal in de vorm van foto's, video's ed.

Op de website van de VNG wordt vermeld dat de vermeende bezitter van de grond met alle middelen kan bewijzen dat hij eigenaar is geworden door verjaring. Hierbij kan worden gedacht aan foto’s, getuigen, verklaringen, etc.

Dan zijn mijn getuigenverklaringen van de buren toch voldoende als bewijs?

Het gaat hier om een privaatrechtelijk geschil. De gemeente handelt hierin niet als bestuursorgaan maar als de 'eigenaar' van de grond.

U zult als eiser uw zaak moeten kunnen bewijzen. De gemeente vindt het door u aangevoerde bewijs te mager. Daarin staat de gemeente vrij. Als u het niet eens bent met het antwoord van uw 'buurman' zult u de zaak aan de rechter moeten voorleggen.

U kunt bij het kadaster de luchtfoto's inzien die deze dienst periodiek maakt.

Beoordeel dit antwoord:

Ja, voor de rechter. De gemeente is nu uw tegenpartij.

Beoordeel dit antwoord:

Gemeenten hebben de neiging om geen genoegen te nemen met getuigenverklaringen. In zaken bij de bestuursrechter komen gemeenten daar vaak mee weg, maar niet in civielrechtelijke zaken zoals deze. U zou, als de verklaringen consistent zijn en in een rechtszaak onder ede worden bevestigd, wel kans maken de zaak te winnen. Het initiatief om een rechtszaak te beginnen ligt echter in eerste instantie bij de gemeente.

U zou nog kunnen overwegen naar de Nationale Ombudsman te stappen omdat het wellicht onbehoorlijk is dat de gemeente niet inhoudelijk aangeeft waarom zij de verklaringen niet als bewijs aanvaardt. Met een oordeel van de Ombudsman in uw voordeel hebt u kans dat de gemeente alsnog bereid is te aanvaarden wat in de verklaringen staat.

Beoordeel dit antwoord:

De verklaringen kunnen als bewijs dienen. Of de verklaringen voldoende zijn om verjaring aan te tonen, zal de rechter moeten uitmaken. De gemeente zou dus uw beroep op verjaring moeten erkennen. Blijft ze dit weigeren, dan kunt u die medewerking bij de rechter afdwingen, waarna er een akte van verjaring moet worden opgesteld en ingeschreven bij het Kadaster, zodat ook voor derden kenbaar is dat u eigenaar bent. Dit is bijvoorbeeld van belang bij verkoop van uw woning.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag