Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Op d.d. 01-10-2010 is artikel 173 van de Gemeentewet Vervallen hetgeen betrekking had op de discretionaire bevoegdheid.

Als een gemeente na het vervallen van bovenvermeld artikel er toch gebruik is gemaakt van de
discretionaire bevoegdheid bij een eenzijdige on onverplicht besluit, wat betekend dat voor een verzoeker?

Misschien kunt u concreet aangeven welk besluit genomen is door de burgemeester en u spreekt over verzoeker dus graag welk verzoek is ingediend.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het besluit betreft, een onverplichte intrekking van een bouwvergunning.
Het verzoek is, herziening van het besluit omdat er essentiële stukken na het besluit kenbaar zijn gemaakt, waaruit blijkt dat er gen titel aanwezig is tot intrekking van de bouwvergunning, daar de betreffende bouwvergunning staat op naam van een derde.


Ik lees hierin twee vragen:

(1) mag een vervallen bevoegdheid nog wel toegepast worden, maar ook
(2) mag een bouwvergunning wel ingetrokken worden als deze op naam staat van een derde?

Het antwoord op vraag (2) is eenvoudig: ja, dat mag. Een besluit wordt genomen met de kennis van dat moment, ongeacht of de aanvrager wel of niet belanghebbende is. De Awb gaat overigens niet uit van "derden'', maar van belanghebbenden. Als er nadien feiten bekend worden die mogelijk tot de conclusie leiden dat er mét die feiten een ander besluit was genomen dan zónder die feiten, dan staat de weg van de herziening mogelijk open - artikel 4:6 Awb zou uitkomst kunnen bieden.

Vraag (1) gaat de strekking van deze website te boven, vrees ik. Uw vraag is daarvoor te algemeen.

Beoordeel dit antwoord:

Volgens mij heeft u een verkeerd artikel want dat heeft niets te maken met een bouwvergunning.
De inhoud van artikel 173 oud is
1 De burgemeester heeft het opperbevel bij brand alsmede bij ongevallen anders dan bij brand voor zover de brandweer daarbij een taak heeft.
2 De burgemeester is bevoegd bij brand en ongevallen bedoeld in het eerste lid, de bevelen te geven die met het oog op het voorkomen, beperken en bestrijden van gevaar nodig zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Voor de goede orde: artikel 173 Gemeentewet is vervallen, maar de inhoud niet: die staat nu in artikel 4 Wet veiligheidsregio's. De burgemeester heeft dus nog steeds het opperbevel bij brand etc.

Beoordeel dit antwoord:

Intrekking van een bouwvergunning was vroeger mogelijk op grond van artikel 59 Woningwet. Ik begrijp niet goed wat artikel 173 (oud) Gemeentewet hiermee te maken heeft. Misschien kunt u hierover nog wat meer vertellen, of mij anders rechtstreeks benaderen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag