Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb een vraag m.b.t. domeinnamen.
Wij zijn mede-eigenaar van een podiumwagen en willen nu een website maken. Gedacht wordt aan de domeinnaam XXX.nl. Deze naam is nog vrij.
Nu is er echter reeds een andere website met de naam XXY.nl, die actief is in ons werkgebied, waarbij de activiteiten hetzelfde zijn.
Ik kan me voorstellen dat dit verwarring oplevert.
Is het verstandig om een andere (unieke) naam te kiezen?

Ja, dat is het zeker. Hiermee zult u problemen, irritaties en stress voorkomen.

Beoordeel dit antwoord:

Ik heb uw vraag gewijzigd, omdat vragen op deze site anoniem gesteld moeten worden.

Ik verwacht dat u de strijd om de domeinnaam uiteindelijk wel wint, want een podiumwagen is wat anders dan podiumverhuur. Bovendien gaat het hier om dommeinnamen die beide 'beschrijvend' zijn voor de dienst die wordt geleverd: de domeinnaam zegt eigenlijk al wat voor diensten en producten worden geleverd. In dat geval biedt de wet u beiden weinig bescherming tegen elkaars domeinnaam. Wel willen rechters graag zien dat u geprobeerd hebt afstand te houden tot de concurrerende domeinnaam. Door toevoeging van het woord 'noord' zou u in de problemen kunnen komen.

Bovendien zie ik dat er al een domein bestaat dat minstens net zoveel lijkt op de naam die u wilt gebruiken. U kunt het beste de naam 'podiumwagen' in combinatie met een unieke naam gebruiken, om als er een geschil ontstaat aan te kunnen tonen dat u uw best hebt gedaan om iets te zoeken dat zo min mogelijk op andere domeinnamen lijkt.

Beoordeel dit antwoord:

Het kan in strijd zijn met het handelsnaamrecht om een domeinnaam te gebruiken die hetzelfde luidt als en lijkt op de handelsnaam van een ander bedrijf.

Er kan in uw geval alleen sprake zijn van een mogelijke inbreuk op het handelsnaamrecht van de andere partij als die ook een bedrijf voert met die naam. Kortom; als er een bedrijf bestaat met de (handels)naam Podiumverhuur Noord dan is het verstandig om een andere domeinnaam te registreren. Zo niet, dan is er geen sprake van een handelsnaam en maakt u geen inbreuk door het gebruik van de domeinnaam XXY

Beoordeel dit antwoord:

Ik sluit me verder volledig aan bij het antwoord van mr. Van Binsbergen. Maar die vragen gaan pas spelen als aan het eerste vereiste is voldaan. Om als handelsnaam te kunnen worden gekwalificeerd moet er sprake zijn van een gebruik van de naam in economisch verkeer. Als de website van de ander dus slechts algemene informatie bevat over de verhuur van podiumwagens is daarvan geen sprake.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag