Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


GM,
Ik heb een dijkwoning en sinds enige tijd komt mijn damwand steeds schuiner te staan.
Er gaat tegenwoordig veel en zwaar verkeer over de dijk. nu is het zo dat de dijk bestaat uit een gedeelte asfalt ( daar dient het verkeer overheen te rijden) dan een kering, ondergronds, deze moet ervoor zorgen dat de asfaltweg niet weg kan. dan een gedeelte met klinkers, daar kunnen wagens staan en dan volgt mijn dijkwand.
Mijn woning staat ongeveer 160 cm lager dan de weg, dus het is een flinke damwand en de weg levert heel veel druk op de wand!
Nu is het zo dat (naar mijn mening) de kering welke het asfalt tegen moet houden is gaan schuiven waardoor de druk op mijn damwand onnodig hoog is geworden. Bewijzen hiervoor zijn duidelijk zichtbaar op de weg, de klinkers en banden zijn helemaal opgeschoven en liggen zelfs scheef omdat de grond in zijn geheel is gaan schuiven. De gemeente geeft aan dat zij hier niets aan kunnen doen en dat zwaar verkeer ook iets is waar ze niets aan kunnen doen. ze willen eventueel paaltjes neerzetten zodat het verkeer echt alleen nog maar over het asfalt kan rijden maar dan kan ik mijn auto niet meer parkeren en ik twijfel ten zeerste of dat het probleem oplost?
Wie kan adviseren en heeft hier ervaring mee?
Dank

De gemeente is niet direct verantwoordelijk maar is als wegbeheerder wel verplicht, als het gaat om het verkeer dat op de weg is toegelaten, rekening te houden met de belangen van aanwonenden. Als de weg niet geschikt is voor zwaar verkeer, zal de gemeente verplicht zijn een inrijdverbod in te stellen, of maatregelen te nemen waardoor zwaar verkeer slechts langszaam kan passeren.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

OK, en wat als de weg nu mijn grondgebied op komt, immers de weg zet uit en duwt nu mijn dijkwand weg waardoor deze na verloop van tijd zal breken


De gemeente als wegbeheerder is er verantwoordelijk voor om dat te voorkomen.

Beoordeel dit antwoord:

Ik ben het volledig eens met de antwoorden van mr. Van Binsbergen. Ik wil hieraan toevoegen dat ik u adviseer om de gemeente aansprakelijk te stellen voor de schade die u lijdt en mogelijk nog zal lijden als gevolg van haar tekortschieten in het treffen van de voorzieningen om zwaar verkeer over de dijk tegen te gaan.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik zou deze week een officieel antwoord krijgen van de gemeente, zodra ik deze heb zal ik deze delen.


Reactie van de vraagsteller

GM, de gemeente heeft zojuist gebeld en aangegeven dat zij paaltjes gaan plaatsen om ervoor te zorgen dat auto's niet meer over het parkeergedeelte kunnen rijden.
Nog even de situatie, we hebben de asfaltweg (de dijk) met ondergronds een damwandkering om de weg op zijn plaats te houden, aansluitend aan het asfalt heeft men klinkers geplaatst (parkeergedeelte) en na de klinkers zijn er stenen banden geplaatst om de klinker op zijn plaats te houden. naar mijn mening is de ondergrondse damwand gaan schuiven door het vele en zware verkeer over de dijk. Bewijs daarvoor zijn bijvoorbeeld de klinkers welke zijn opgeschoven en de stenen banden zijn ook verschoven en liggen helemaal scheef ipv netjes rechtop.
De gemeente gaat niets doen aan de damwandkering bij het asfalt waardoor het probleem niet echt wordt opgelost, wel hebben ze aangeboden dat ze de grond extra uitgraven zodat ik trekstangen kan plaatsen. Met een paar trekstangen ga ik de druk niet opvangen van de hele dijk?!?


Ik beschik over onvoldoende bouwtechnische kennis om te beoordelen of de voorgestelde wijze van herstel deugdelijk is. Dit kan alleen door een bouwkundige worden beoordeeld. U heeft u de gemeente al aansprakelijk gesteld voor de schade? Het is verstandig die door een deskundige te laten vaststellen en hem tevens te laten onderzoeken wat er moet gebeuren om het verder schuiven van damwand te voorkomen.

Ik maak geregeld gebruik van de bouwkundigen, die over bijzondere expertise op dit gebied beschikken en dit onderzoek goed zouden kunnen uitvoeren. Zoals gezegd, kunt te allen tijde contact met mij opnemen voor verder overleg.

Beoordeel dit antwoord:

Inderdaad ligt het voor de hand dat een bouwtechnisch bureau beoordeelt welke maatregelen nodig zijn om de hinder te voorkomen en verdere schade te voorkomen. Het zou mooi zijn als de gemeente aanbiedt zo'n bureau te betalen. Dat zou best kunnen: de gemeente heeft zich namelijk de kwestie aangetrokken en ziet blijkbaar ook wel dat er iets aan de hand is.

Ik adviseer u wel foto's van de situatie te maken voordat de paaltjes worden geplaatst.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

dank voor het advies en de foto's zijn uiteraard al gemaakt, lang leve de mobieltjes :)



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag