Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste meneer/mevrouw,

In 2008 heb ik een fotoshoot gedaan voor een van de grootste uitzendbureau´s van Nederland. Ik heb toen een klein bedrag gekregen (400 euro bruto) voor de fotoshoot. Op zich een leuk bedrag voor mij toen der tijd omdat ik nog studeerde. Maar dat is naar mijn inziens erg gering (en dat is nog een understatement) als je ziet waar de foto´s nu voor worden gebruikt.

Ik heb het contract met de opdrachtgever voor het maken van de foto´s terug gevonden en daarin staat dat de foto´s voor onbepaalde tijd gebruikt mogen worden. Mij is in 2008 echter niets verteld over wat precies met de foto´s zou worden gedaan en hoe lang ze gebruikt zouden worden. In de afgelopen 6 jaar zijn de foto´s voor verschillende zaken gebruikt. Ik kom mijzelf vaak tegen op levensgrote posters (2 bij 1 meter) op de ramen van verschillende vestigingen van dit uitzendbureau. Daarnaast sta ik op de website van dit uitzendbureau, worden de foto´s gebruikt in divers (promotie)materiaal zoals op de voorkant van het jaarverslag (2012) en met een levensgrote foto bij het hoofdkantoor van dit uitzendbureau. Tevens ben ik zelfs met deze foto´s gesignaleerd in promotiemateriaal in andere landen in Europa.

Daarbij komt ook nog eens dat ik als dozen inpakker op de foto´s sta. Niet echt een representatieve foto en zeker niet overeenkomstig met de functie die ik nu bekleed. Gezien ik nu in mijn werk als sales manager (in de techniek) regelmatig bij klanten op bezoek ga komt het geregeld voor dat klanten mij herkennen van de foto´s. Mijn geloofwaardigheid, deskundigheid en reputatie komt daarbij naar mijn inziens in het geding.

Mijn vraag is nu of ik iets kan beginnen tegen het in mijn ogen onrechtmatig en buiten proportioneel gebruik van de foto´s (omdat ik dacht dat het maar voor een korte periode zou worden gebruikt zeker gezien het bedrag wat ik ervoor kreeg)? Ik zou namelijk nooit zijn ingegaan op de opdracht voor het relatief kleine bedrag wat ik ervoor heb gehad, als ik zou weten dat de foto´s 6 jaar na dato nog elke dag veelvuldig levensgroot zou worden gebruikt en daardoor mijn geloofwaardigheid in mijn werk in het geding zou komen. Is het mogelijk om hiervoor een compensatie voor af te dwingen en / of het gebruik van de foto´s in de toekomst te verbieden?Of moet ik met leder ogen toezien dat ik als dozenplakker levensgroot in de aankomende jaren overal te zien ben? Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

Met vriendelijke groet

Het probleem is dat je toestemming hebt gegeven om de foto's voor onbepaalde tijd te gebruiken. Daaraan kun je ook gehouden worden. De vraag is echter of je daarmee ook toestemming hebt gegeven voor publicaite van de foto's in welke context dan ook. Dat lijkt mij niet. Op grond van de aanvullende werking van redelijkheid en billijkheid is voorstelbaar dat de foto's niet mogen worden gebruikt op een manier die jouw belangen onredeljik schaden. Daarop is het uitzendbureau zonder meer aanspreekbaar. Je kunt me eventueel de overeenkomst per mail toezenden, dan kan ik kijken welke rechten en plichten je precies hebt.

Beoordeel dit antwoord:

Ja mijns inziens hebt u de exploitatierechten van uw foto's verkocht maar dat betekent nog niet dat er omstandigheden kunnen wijzigen die maken dat uw persoonlijkheid of rechten van integriteit worden geschonden. Juridisch moet dit goed worden uitgezocht en ik vrees dat er dan meer informatie moet worden prijsgegeven . U mag mij ook rechtstreeks benaderen zodat ik kan beoordelen of een verbod van gebruik tot de mogelijkheden behoort.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag