Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik ben ruim 3 jaar geleden werkloos geraakt op 57 jarige leeftijd. Ik heb nu de volledige WW doorlopen en heb bij mijn gemeente IOAW aangevraagd.
Complicerende factor is dat ik een geregistreerd partnerschap heb. Wij wonen echter niet samen. We zien elkaar gemiddeld 2 keer per week. Onze partnerschaps-voorwaarden zijn opgesteld op basis van koude uitsluiting. We hebben geen gemeenschappelijke bankrekeningen etc. In mijn ogen is dit geen gemeenschappelijke huishouding, en leven wij feitelijk duurzaam gescheiden en dien ik dus als 'ongehuwd' te worden beschouwd. De gemeente is het daar niet mee eens en stelt dat mijn partner een zorgplicht heeft en dat er dus geen sprake kan zijn van IOAW als mijn partner een te hoog inkomen heeft. Ze vragen hierbij om salaris stroken, vermogen, alimentatie en inkomsten uit verhuur. Zeker die laatste 4 komen volgens mij nooit aan de orde bij de toekenning van de IOAW.
In mijn ogen heeft de gemeente hier op meerdere manieren ongelijk en kijken ze naar de verkeerde wetten. Kan iemand mij in de juiste richting wijzen met eventuele jurisprudentie zodat ik de gemeente hier mee kan overtuigen.

De IAOW is een vorm van een bijstandsuitkering en heeft grotendeels dezelfde voorwaarden. Alleen de vermogenstoets ontbreekt. Op grond van de IAOW en de daarbij horende Uitvoeringsregeling heeft de gemeente de plicht om na te gaan of de uitkering rechtmatig zal worden verstrekt.

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/uitkering-oudere-werklozen-ioaw-iow-ioaz/vraag-en-antwoord/kom-ik-in-aanmerking-voor-een-ioaw-uitkering.html

Uit uw vraag maak ik op dat u de uitkerende instantie de gevraagde informatie inderdaad zult moeten verstrekken om voor een uitkering in aanmerking te kunnen komen. De visie van de uitkerende instantie op uw geregistreerde partnerschap is ook de juiste.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag