Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik ben bestuurslid van een vereniging. Deze vereniging heeft een zaaltje met een bar en een keuken. We verhuren de ruimte aan leden en ook aan derden. Dit gaat al jaren goed op een informele manier, maar nu de keuken is uitgebreid en er wellicht huurders eten willen gaan bereiden zijn er vragen gesteld over aansprakelijkheden en vergunningen. Waar moet ik op letten? Waar moet een verhuurovereenkomste aan voldoen? Mag het eigenlijk wel?

Het lijkt er op dat u in toenemende mate aan horeca bent gaan doen. Dat betekent dat niet alleen de verhuurder daarvoor toestemming moet geven maar waarschijnlijk ook de gemeente omdat dit moet passen in het bestemmingsplan.
Ook uw verzekering moet worden aangepast aan de gewijzigde bestemming en waarschijnlijk ook de verhuurovereenkomst.
Kortom er ligt nog behoorlijk wat werk te wachten op u.

Beoordeel dit antwoord:

Het lijkt er inderdaad op dat u (extra/uitgebreidere) vergunningen nodig hebt.

Hetzelfde geldt voor uw verzekeringen, qua bijvoorbeeld aansprakelijkheid, inboedel en als u eigenaar van het pand bent, ook opstal.
Als u zelf huurder van het pand bent zult u dit op zijn minst aan verhuurder moeten melden. En waarschijnlijk hebt u ook diens toestemming nodig.

Daarnaast zult u ook zeker de overeenkomsten met uw leden en andere gebruikers/huurders moeten laten aanpassen. O.a. door het -zoveel mogelijk- uitsluiten van aansprakelijkheid.

Beoordeel dit antwoord:

U moet wat vergunningen betreft in elk geval rekening houden met:
- Warenwetregeling Hygiƫne (HACCP);
- bestemmingsplan (horeca als nevenactiviteit);
- Bouwbesluit (brandveilig gebruik);
- Drank- en horecawet;
- gemeentelijke APV (exploitatievergunning).

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag