Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Sinds 07/2013 werkloos en ontvang een IOAW uitkering. Ik ben 56 jaar en heb een arbeids verleden van 35 jaar in de logistiek en daarbij de nodige opleidingen gevolgd tot MBO+. Sinds 09/2014 moet ik van de gemeente meedoen aan een werk- leerplaats. Dit werk houdt in dat ik via een bedrijf ingezet kan worden op allerlei werkzaamheden. Thans zit ik aan een lopende band om o.a. doosjes te vouwen in een productie proces. Assemblage proces om een eindproduct te verkrijgen. Hoever mag en kan een gemeente hierin gaan? Wat zijn mijn rechten? Plichten? Mag ik iets weigeren? Enz...

Als u een IOAW uitkering krijgt mag de gemeente een zogenaamde tegenprestatie naar vermogen opleggen. Daarbij is het niet van belang welke opleiding u heeft genoten maar welke werkzaamheden kunt u nog verrichten. Wel is uitgesloten dat u werk gaat doen waardoor er verdringing plaatsvindt en daar lijkt het in uw geval wel op. Gewoon productiewerk mag niet door iemand met een IOAW uitkering worden verricht.
Weigert u om een tegenprestatie naar vermogen te verrichten dan kan de gemeente uw uitkering korting of zelfs volledig stoppen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor het antwoord. Helaas moet ik dit productie verplicht doen. Wat moet ik nu? Als ik dit aankaart volgt (ongetwijfeld) een boete.


U mag de gemeente er op wijzen dat als het gewoon productie werk is dat dit niet toegestaan is en dat u wel het werk blijft doen om een boete te voorkomen maar dat u dit wel gaat melden bij de instanties dat in strijd is met de wet

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Waar of bij wie moet ik mij melden? Welke instantie of persoon?


Zowel het FNV als het CNV heeft een meldpunt verdringing geopend. Ik denk dat u via internet het telefoonnummer daarvan kunt achterhalen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Geachte heer,

Ik heb navraag gedaan bij CNV om opheldering. Ik heb mijn verhaal gedaan en zij zullen dit verder bespreken. Ook verwezen zij mij naar het UWV. Het UWV zegt dat dit soort werkzaamheden gedaan MAG worden i.v.m de nieuwe participatie wet. Zij controleren de gemeentes niet over dit soort werkzaamheden. Gemeentes zijn vrij om een traject te starten ook als dit betekend assemblage werk / lopende band werk is. Wie heeft er nu gelijk? Hoe moet ik nu verder want begin november MOET ik een contract tekenen voor een half jaar om dit soort werk te doen. En er is gezegd - Geen kans op werk daarna.


Als u weigert is de kans groot dat uw uitkering gekort of gestopt wordt. Daarom adviseer ik u het werk toch te accepteren maar wel via de CNV en de FNV verder actie te voeren

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag