Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Mijn zoon van vier heeft samen met twee kinderen blaadjes gegeten tussen de struiken op het schoolplein. Hij is daar erg ziek van geworden. Hij heeft ruim 15 keer overgegeven en is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De ph-waarde in zijn bloed was erg laag, gevaarlijk wegens niertuival en daarom heeft hij twee dagen en een nacht in het ziekenhuis moeten doorbrengen.

De school twijfelt of hij ziek is geworden van de blaadjes. Dit is ook niet hard te maken via urine of bloedonderzoek. Ik kan als enige zeggen dat ik hele kleine groene stukjes in zijn braaksel heb gezien. Gelukkig gaat het weer goed met hem.

De school belooft beterschap. Echter de leerkracht op het plein heeft die dag niets gezien. Het is ook moeilijk te zien. De kinderen stonden achter een struik. Helaas hoorde ik van een andere moeder dat dit haar kind het hier al weken geleden over heeft gehad. Het speelt dus al langer. Ik vraag me af of er voldoende toezicht is en wat ik mag verwachten.

Mijn zoon van 4 is nog niet echt weerbaar en doet mee om leuk en stoer gevonden te worden. Thuis eet hij nog geen blaadje sla en met vier jaar denk je dat je uit de gevarenzonde bent.

Nu staan er ook diverse paddenstoelen op het plein. Waaronder een aantal gangbare maar toch behoorlijk giftige zwammen

Is de school verantwoordelijk voor die paddenstoelen en kan ik verwachten dat ze deze giftige soort weghalen?

Ja als er echt giftige paddenstoelen op het schoolplein staan dan adviseer ik u om de school daarop te wijzen en te vragen om die te verwijderen.

Beoordeel dit antwoord:

Ja, een school moet zorgen voor een veilige omgeving en kinderen van vier zijn alleen misschien wel te vertrouwen maar in een groepje weer niet dus zijn de blaadjes in het braaksel gedetermineerd?

Beoordeel dit antwoord:

Het handelen van een school wordt getoetst aan een algemene zorgplicht. De school moet daarbij de zorg in acht nemen die passend is bij de kalenderleeftijd van de kinderen. Hoe jonger het kind, hoe meer toezicht en voorzorgsmaatregelen nodig zijn. Daarbij wordt van een school niet verlangd dat zij elk denkbaar ongeval of ongeluk voorkomt. Wel dat zij voorzorgsmaatregelen neemt om (gevolgen van) ongevallen te voorkomen die samenhangen met de aanwezigheid van kinderen, die spelen en stoeien en niet altijd voorzichtig zijn.

School lijkt mij dan ook niet aansprakelijk voor het ziek worden na het eten van groen uit de border (het oorzakelijk verband met de struik is bovendien vooralsnog niet aangetoond).

Anders is het met de paddestoelen die eetbaar zouden kunnen lijken. Het hoort bij kinderen om dingen te willen eten die eetbaar lijken. Alhoewel de meeste kinderen niet dol zijn op champignons en daarom de paddestoelen wel zullen laten staan, zou ik de school adviseren om de paddestoelen te verwijderen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Helaas weigert de school de paddenstoelen te verwijderen. De motivatie van de school is dat dit allemaal bij de natuur hoort.. "Al het groen kan niet verwijderd worden" Het wordt nu een beetje vervelend, voor iedereen. Is hier nog wat aan te doen?


Als u een procedure bij de rechtbank wilt vermijden, zou u kunnen proberen de kwestie op de Medezeggenschapsraad te brengen en in het uiterste geval de Onderwijsinspectie te informeren.

Beoordeel dit antwoord:

Geachte heer, mevrouw,

Allereerst hoop ik dat u en uw zoontje bekomen zijn van de schrik na het eten van de 'onduidelijke ' blaadjes achter de struiken op het schoolplein. Terecht maakt u zich zorgen ivm de aanwezige giftige paddenstoelen op het schoolplein die nog steeds niet verwijderd zijn door de school.

Ik zou graag iets meer van uw case willen weten en wellicht kunnen wij u de mogelijkheid bieden om uw probleem in ons programma te behandelen.

Ik ben werkzaam voor het nieuwe SBS6 televisieprogramma 'Meester Frank Visser doet Uitspraak' hierin lost Meester Frank Visser hooglopende kwesties en conflicten op. Misschien kent u Meester Frank Visser van het tv- programma ' De Rijdende Rechter' ( ruim 20 jaar geleden door hem begonnen omdat hij vond dat alle mensen recht hebben op recht. En dat vindt hij nog steeds!)

Als u interesse heeft, aarzel niet om contact met ons op te nemen, mogelijkerwijs kunnen wij u helpen.

Mocht uw 'probleem' inmiddels verholpen zijn- dan zijn wij uiteraard blij voor u!

Hartelijke groeten,

Nadine van Vilsteren
Team Meester Frank Visser Doet Uitspraak

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag