Stel vraag

Particulier


Graag uw aandacht voor het volgende.

In 1993 lenen mijn toenmalige vriendin en ik via een tussenpersoon 30.000 gulden van een bank. Hoewel het om een aflossing gaat van schulden die zij heeft gemaakt teken ik. Overigens controleert de tussenpersoon geen gegevens. We kunnen zelfs 50.000 gulden lenen als we willen. Ondanks mijn magere inkomen en haar ziekteuitkering.

Een paar maanden later zijn we uit elkaar. Ik verhuis, een jaar later 
staat er een bozig bericht van mijn ex op mijn antwoordapparaat  waarin ze zegt dat zij voor de schuld heeft moeten opdraaien.

In 2012 krijg ik een deurwaarder een brief. Ik moet 28.000 euro betalen nav een vonnis uit 1995. Dit is de eerste keer dat ik hiervan hoor. Het komt nogal koud op mijn dak vallen. 

Op advies van het Juridisch Loket stuur ik een brief waarin ik aangeef dat de schuld is verjaard. Verwijzend naar artikel 3:307 bw

De deurwaarder spreekt dit tegen. Verwijzend naar artikel 3:324 bw. En dreigt met loonbeslag.

Ik zoek contact met juridisch adviseur. We stellen een verzetdagvaardiging op. 

In juli 2013 is er een zitting. Op deze zitting is geen vertegenwoordiger van De bank aanwezig. Wel een medewerker van de deurwaarder en een advocaat. Mijn advocaat spreekt hierover haar bevreemding uit. De medewerker van de deurwaarder geeft aan de bank  te vertegenwoordigen. De zitting duurt circa anderhalf uur. De deurwaarder kan op geen enkele wijze aantonen dat er een schuld is. En geeft aan dat ik onbereikbaar was. Mijn advocaat spreekt dit tegen door te verwijzen naar een uitdraai bevolkingsregister. 

In september 2013 is er een uitspraak. De rechter vernietigd het vonnis uit 1995 wegens verjaring. En wijst mij een bedrag toe.

Samengevat. Deurwaarder heeft een vonnis gekocht. Over een schuld die niet meer bestond. Een zaak die een jaar lang als een zwaard van damocles boven mijn hoofd heeft gehangen en mij uiteindelijk 5000 euro aan juridisch advies heeft gekost. Om over de impact op mijn leven maar te zwijgen. Het toegewezen bedrag is mijn inziens een fooi. 

Vraag: is het mogelijk al de gemaakte kosten vergoed te krijgen van de deurwaarder of de bank.

In de uitspraak is vastgesteld hoeveel de tegenpartij moet betalen aan kosten van rechtsbijstand. Het is helaas in Nederland zo dat die kosten die iemand moet maken altijd veel hoger is dan de vergoeding die de rechter toewijst. Het verschil komt altijd voor eigen rekening en u kunt die gemaakte kosten dus niet verhalen op de bank of de deurwaarder.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw antwoord.

Feit blijft natuurlijk dat de deurwaarder een vonnis heeft gekocht. De medewerker van de deurwaarder beweerde echter namens de bank op te treden. De bank heeft de deurwaarder dus een opdracht gegeven. Ik neem dus maar eens contact op met de deurwaarder voor een kopie waaruit blijkt dat ze gemachtigd zijn deze vordering te innen voor de bank. De reden: ik wil graag weten waarom de bank de deurwaarder opdracht geeft om een reeds betaalde lening te innen. Ben benieuwd naar de reactie van de deurwaarder.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag