Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Goedemorgen. Enkele weken geleden heb ik een stomme fout gemaakt. Wegens winkeldiefstal 5 uur in een cel opgesloten gezeten, boete van de Officier van Justitie 217 euro betaald en ook nog eens een strafblad op mijn naam. Dacht ik er vanaf te zijn, krijg ik nu weer een brief van Stichting Afrekenen Met Winkeldieven met een vordering van 181 euro. Ik vind dat ik al genoeg gestraft ben, en wil deze vordering niet betalen. Alles bij elkaar staan deze 4 straffen in geen verhouding tot de diefstal van slechts een paar euro. Als ik niet betaal, wordt er nu al gedreigd met een deurwaarder. Wat zijn de verdere gevolgen als ik blijf weigeren ? Komt er dan een rechtszaak van ? Heeft u voor mij grondige reden om de stichting te overtuigen dat het nu we genoeg is geweest ?
Ik hoor het graag van u. Alvast mijn dank. Vriendelijke groet.

Kennelijk heeft u een strafbeschikking gekregen en geaccepteerd. Het is altijd beter om die voor acceptatie te laten checken door een advocaat. Veel advocaten doen dat gratis.
De boete staat los van het schrijven van de stichting. Het staat u vrij om, op basis van de door u genoemde argumenten, verweer te voeren. U kunt het ook op zitting bij de rechter laten aankomen. Nadeel is dat de kosten dan mogelijk hoger zijn als u veroordeeld zou worden. Maar dan kunt u wel uw principiƫle bezwaren naar voren brengen.
Of dat kans van slagen heeft, betwijfel ik; De stichting zal een onrechtmatige daad aanvoeren en een dergelijke civielrechtelijke vordering kan in beginsel los van een strafrechtelijk zaak worden aangebracht.
Succes ermee.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag