Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Op basis van mijn inkomen, ga ik vrijwillig partneralimentatie betalen. Nu weet ik dat als mijn ex-partner een duurzame relatie aangaat, de partneralimentatie vervalt.
Mijn vraag van mijn kant gezien, ik mijn baan moet opzeggen wegens een nieuwe relatie en ik ga verhuizen, vervalt mijn plicht van alimentatie of wordt mijn huidige man bij deze verplichting betrokken.
Mijn 2e vraag is, kan ik mij al inschrijven op het adres van mijn toekomstige relatie, zonder dat de scheiding reeds is vertrokken en er nog geen uitspraak van de rechter is?

Waar u gaat wonen en zich inschrijft in de BRP is onafhankelijk van de stand van zaken van het echtscheidingsverzoek en van uw alimentatieplicht.

Het inschrijven in de BRP gebeurt op basis van uw daadwerkelijke verblijfplaats. U bent verplicht om een verhuizing binnen 5 werkdagen door te geven op straffe van een forse bestuurlijke boete.

U bent wettelijk verplicht - naar draagkracht - om uw ex-partner in het levensonderhoud bij te staan, als deze daar zelf niet in kan voorzien. Als u niet gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, telt het inkomen van een nieuwe partner niet mee voor de berekening van uw draagkracht.

Ik adviseer u daarom om goed na te denken over de zogenaamde 'vrijwillige alimentatie'. Laat het voorstel daartoe in ieder geval door een advocaat nakijken.

De verplichting tot het betalen van partneralimentatie vervalt in ieder geval bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Bij samenwonen hangt het sterk van de omstandigheden af. U zult dan het bewijs moeten leveren, wat in de praktijk niet gemakkelijk is. Een verzoek om de partneralimentatie te mogen stoppen, loopt via de rechter.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag