Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Op 11 november 2014 is een manegebedrijf, waarvoor ik als klein zelfstandige ingehuurd werd voor diverse werkzaamheden, door de rechtbank failliet verklaard. Er is toen een curator ingesteld en de contracten van de werknemers werden ontbonden. Echter, ik als zzp-er kreeg niks te horen en werd door de manege nog steeds dagelijks ingehuurd voor de werkzaamheden. Na herhaaldelijk vragen aan de leiding binnen de manege hoe dat dan met mij verder moest binnen het bedrijf kreeg ik pas op 20 november 2014 te horen dat ik niet meer mocht werken. Ik heb nu gewoon mijn factuur gestuurd maar ben bang dat daar niks mee gedaan zal worden. Mijn vraag nu: heb ik nog ergens recht op of heb ik gewoon dikke pech? Ik zelf heb daar prive ook nog 3 paarden staan waar ik per 1 december wel weer stalling voor moet betalen maar ben bang dat ik niks krijg.

Is er een doorstart gemaakt of loopt het faillissement nog door?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Faillisement loopt nog maar men is wel bezig om te kijken of er een doorstart gemaakt kan worden.


Volgens mij is uw vordering uit werk toch preferent met andere woorden deze moet betaald worden voordat de andere schuldeisers aan de beurt zijn. Dit omdat uw rechten als zzp-er
( opdrachtovereenkomst) zo veel mogelijk gelijkwaardig moeten worden behandeld.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u, welke stappen adviseert u mij op dit moment te nemen?


U zou de curator om uitleg kunnen vragen op dit moment, of in gebreke stellen met de uitbetaling van uw vordering.

Beoordeel dit antwoord:

Als wederpartij van de gefailleerde had u de curator moeten vragen of hij de overeenkomst met u voort wilde zetten. Nu u dit niet heeft gedaan, heeft u uw positie verzwakt.

Tevens geeft u aan dat u met (de leiding van) de manage overeen bent gekomen dat u uw werkzaamheden mocht voortzetten. De manage werd echter vanaf het moment van faillissement beschikkingsonbevoegd en mocht geen overeenkomsten meer aangaan. U heeft hierdoor een - concurrente - vordering op de gefailleerde uit hoofde van onverschuldigde betaling. Mogelijk heeft het bestuur een onrechtmatige daad jegens u begaan door u wel aan het werk te laten terwijl zij dit niet mochten afspraken en heeft u zodoende een vordering op hen. Het vereist echter wel nader inzicht in het dossier om hier met zekerheid iets over te kunnen zeggen.

Handelt u trouwens als eenmanszaak? Dan zou u namelijk de mogelijkheid hebben om uw factuur met de stallingskosten te verrekenen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik handel als zzp-er


ZZP is niet meer dan de afkorting van "Zelfstandige Zonder Personeel". Dit kunt u zijn als eenmanszaak, maar ook als bijvoorbeeld een BV. ZZP is geen rechtsvorm, en daar ziet mijn vraag juist op toe.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb een eenmanszaak. Hoe kan ik deze regeling mbt het verrekenen van de stalkosten het beste omschrijven aan de curator? Dit zou idd mijn voorstel zijn maar was bang dat hij alleen maar geld zocht voor het faillisement en mij onderaan de stapel van schuldeisers zou leggen.


Als concurrent schuldeiser deelt u de onderkant van de stapel inderdaad met andere schuldeisers. Door te verrekenen kunt u zich echter omhoog werken in die stapel als feitelijk preferent schuldeiser. Voor het restant wat u niet kan verrekenen deelt u dan weer de onderkant.

Ik raad u aan uw correspondentie aan de curator niet moeilijker te maken dan nodig, gebruik uw eigen woorden.

Overigens dien ik wel een opmerking te plaatsen om geen valse hoop te wekken. Verrekenen kunt u alleen voor wat betreft de periode voor het faillissement. Dus verrichte werkzaamheden voor het faillissement met stallingskosten die toezien op de periode tot faillissement. Nu ik uw vraag nogmaals las werd mij niet duidelijk of u de stallingskosten vooraf of achteraf betaalt, daarom deze toevoeging.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag