Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


9 jaar na scheiding komt mijn ex partner via een Advokaat met de eis dat ik 50% terug moet betalen van de toen gezamenlijke schulden die door hem via de swnp zijn betaald
toelichting hier op hij ging in 2007 de swnp in en is sinds 2010 al schulden vrij
natuurlijk waren wij beide toen aansprakelijk maar de swnp heeft ook deel van mijn deel van de schulden mee genomen blijkt nu ineens
ben ik verplicht mijn ex terug tebetalen ?

U hebt in beginsel nu inderdaad een schuld aan uw ex-partner..

Het ging hier waarschijnlijk om hoofdelijke schulden die ontstaan zijn tijdens de gemeenschap van goederen. U bent daar in beginsel beiden voor 100% voor aansprakelijk. Betaalt een van u deze schulden af, dan krijgt deze daardoor een vordering op de ander van 50% van de betaalde sommen.

Uw ex-partner betaalde tijdens zijn WSNP-traject de hoofdelijk gemeenschapsschulden af en werd daardoor schuldenvrij. Daarmee kreeg hij wel een vordering op u van 50% van de tijdens de WSNP door hem betaalde hoofdelijke schulden. De schuldeiser(s) kunnen of konden u ook aanspreken voor het gedeelte van de schuld dat tijdens de WSNP nog niet is afbetaald.

Een voorbeeld: hoofdelijke schuld 100.000, afbetaling tijdens WSNP 45.000. De vordering van uw ex-partner op u is dan 45.000/2 = 22.500. De schuldeisers kunnen u dan ook nog voor 100.000 - 45.000 = 55.000 aanspreken. (hoewel deze schuld nu na meer dan 5 jaar waarschijnlijk verjaard is)

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

geld dit ook als al tijdens de echtscheidings- procedure geprobeerd word de schulden 50/50 % te verdelen
maar de advocaat van de tegen partij ineens geen gehoor meer geeft
zelf na herhaaldelijk schrijven
hierdoor ex partner alle schulden betaald heeft ?


Ja, u bleef immers hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden uit de gemeenschap van goederen. Een schuldeiser hoeft zich niets aan te trekken van wat de beide ex-partners onderling afspreken of In uw geval, niet afspreken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag