Stel vraag

Particulier


Beste Juristen,

Afgelopen 3 jaar heb ik mijn woning verhuurd aan iemand. Dat is een hele tijd goed gegaan, maar de laatste 2 maanden betaalt degene geen huur meer. Nu ben ik van plan om hem bij 3 maanden huurachterstand te dagvaarden met het verzoek tot ontbinding huurovereenkomst agv wanbetaling cq huurachterstand. De dagvaarding wordt normaal gesproken door een gerechtelijkke deurwaarder aan degene overhandigd, maar sinds 2 weken zit de huurder vast ( IBS ). Kan ik hem nog steeds dagvaarden? Moet de dagvaarding persoonlijk aan hem overhandigd worden? En hoe gaat dat dan als degene niet bereikbaar is?

Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

Ook iemand die in de gevangenis zit kan gedagvaard worden. De deurwaarder heeft daar mogelijkheden voor.

Een vordering tot ontbinding kan, maar een kort geding tot ontruiming gaat een stuk sneller, is zo te zien wel kansrijk en geeft u sneller de beschikking over de woning zodat u die weer aan een ander kunt verhuren.

Onze huurrechtspecialisten helpen u daar graag bij.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Rudolf van Binsbergen,

Bedankt voor de snelle reactie. Toch nog een vraag, wat is het verschil tussen een dagvaarding en een kort geding, en als ik het huis wil laten ontruimen, dan moet het huur contract toch ook worden ontbonden, of is dat niet nodig in dat geval?

Met vriendelijke groet

GB


Als de rechter de ontruimingsvordering toewijst, volgt in de regel geen bodemprocedure meer en geldt de huurovereenkomst in de praktijk als beëindigd.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Rudolf van Binsbergen, moet ik mijn huurder ook eerst een aanmaning sturen om de huur te betalen voordat ik naar de rechter kan met een verzoek tot ontbinding cq ontruiming?


Dat is wel de hoofdregel. Ik adviseer u dan ook eerst per aangetekende post én per gewone post een aanmaning te sturen waarin u verzoekt om betaling van het volledige openstaande bedrag binnen acht dagen na datum van de brief.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag