Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beste,

Ik heb vandaag een dagvaarding ontvangen van mijn woonstichting/incassobureau. Het zou gaan om de maand November December en Januari.

De maand november al betaald wel eind november (te laat) maar wel al betaald.
De maand December Vorige week betaald (ook te laat) maar ook deze al betaald.
Vandaag 20-01-2015 Dagvaarding ontvangen.

Nu word gezegd dat het incassobureau verschillende brieven heeft gestuurd (14 dagen waarschuwingsbrief, sommatie huurachterstand, aankondiging procedure)

4 dagenwaarschuwingsbrief = dagtekening 18 November Betaald 30 November. (zit ik dacht ik nog binnen de 14 dagen)

Sommatie Huurachterstand Dagtekening 16 December word de huur plus overige kosten berkend en moet ik voor 22 December betalen (dit niet kunnen doen wegens omstaandigheden)
Vervolgens in deze brief gelijk de nieuwe maand erbij 2 maanden plus extra kosten.

Inmidels de maand December 16 Januari betaald (vrijdags) Maandag 20 Januari dagvaarding binnen 2 maanden plus extra kosten incasso en kosten exploot en salaris gemachtigde.

Ik heb alleen nergens een brief over ontvangen, ook niet aangetekend of wat dan ook.

Nu weet ik dat ik december te laat heb betaald maar om gelijk een dagvaarding met deze kosten te krijgen ?

Klopt dit ? mag dit ?

heb inmiddels vandaag ook de huur van Januari betaald.blijft nog over de extra kosten.
Ben ik dus weer bij.

Hoop dat iemand mijn verhaal begrijpt en hier mijn een antwoord op kan en wil geven.

Alvast bedankt,

Een dagvaarding komt meestal niet zomaar uit de lucht vallen.

Uit uw vraag leid ik af dat u een aantal maal te laat de huur hebt betaald en dat de verhuurder uiteindelijk de incasso van de huurachterstand uit handen heeft gegeven. De reden voor de late betalingen is niet relevant hier, u dient voor of uiterlijk op de 1e van de maand te betalen.

Bij een te late betaling mag de schuldeiser inderdaad de buitenrechtelijke kosten in rekening brengen die nodig zijn geweest om de schuld te kunnen incasseren. Of er ook een boete mag worden berekend hangt van uw huurovereenkomst af.

Ik raad u aan om contact op te nemen met de deurwaarder en te kijken of er een betalingsregeling mogelijk is..

Beoordeel dit antwoord:

Als wat u zegt waar is hebt u dus op dit moment geen achterstanden meer of hebt u de kosten niet betaald van incasso? Inderdaad kunt u beter een regeling treffen als deze kosten nog open staan en u zou ook de verhuurder kunnen vragen het incassobureau op te dragen de zaak van de rol te halen omdat er feitelijk niet ernstige achterstand is.

Beoordeel dit antwoord:

De kosten die gevorderd worden zien op buitengerechtelijke kosten, die in principe pas verschuldigd zijn, indien de verhuurder een ingebrekestelling heeft gestuurd, waarin u een termijn van 14 dagen wordt gegeven om de huur alsnog te voldoen. Voldoet hier niet aan binnen de gestelde termijn, dan kan deze kosten op u worden verhaald. Dit zal vermoedelijk aan de orde zijn. Het is echter aan de verhuurder om aan te tonen dat hij, althans het incassobureau een dergelijke brief heeft verstuurd. Om dit aan te kunnen tonen moet deze aangetekend zijn verstuurd. Nu dit kennelijk niet het geval is geweest, wordt het leveren van dit bewijs lastig.

Ik raad u aan om het incassobureau eerst te melden dat de kosten niet verschuldigd zijn, omdat u niet bent aangemaand met een 14 dagen-termijn.

Beoordeel dit antwoord:

Ik ben van mening dat u geen extra kosten verschuldigd bent en u onterecht bent gedagvaard. U geeft aan een eerste 14-dagen brief over de maand november te hebben ontvangen en binnen 14 dagen te hebben betaald. De in deze brief aangezegde kosten bent u derhalve niet verschuldigd. Vervolgens zegt u een sommatie op 16 december te hebben ontvangen voor de maanden november en december. De maand november was allang voldaan, dus de maand december betrof een nieuwe achterstand, waarvoor een nieuwe 14-dagen brief nodig was. Deze is niet verstuurd, dus die kosten bent u niet verschuldigd. Hetzelfde gaat volgens mij ook voor de maand januari op.

Nogmaals, gebaseerd op de informatie die u hier verstrekt is er iets heel erg fout gegaan bij zowel de woningbouw, hun incassobureau en de deurwaarder. Als u wilt mag u vrijblijvend contact met mij opnemen. Ik loop graag de dagvaarding voor u door en voorzie u van advies. Mijn ervaring is namelijk dat zodra er is gedagvaard, naar uw verhaal niet zo snel meer wordt geluisterd en de rechtszaak wordt afgewacht.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u voor de reactie's.

Na opnieuwe contact te hebben gehad en nog maals de brief te hebben doorgelezen. Blijkt dat de dat ik binnen de aangeven 14 dagen heb betaald, en dat ze het hebben ontvangen voor de aangeven einddatum die er word vermeld in de brief. Heb aangeven dat er dan weer een nieuwe 14 dagen waarschuwingsbrrief moet komen voor de maand December, maar volgens het incassobureau zijn zij hier toe niet verplicht en kunnen ze gelijk sommeren en dagvaarden. Omdat het een huur / huurprijzen betreft. En ben ik dus verplicht om de dagvaarding kosten en salaris gemachtigde te betalen.


Natuurlijk kunnen ze direct sommeren, alleen moeten ze daarbij wel weer een termijn van 14 dagen stellen en de kosten aanzeggen. Het salaris van de gemachtigde en de dagvaardingskosten bent u pas verschuldigd als u de procedure verliest.

Beoordeel dit antwoord:

Het incassobureau kan brieven sturen wat ze willen, maar om aanspraak te maken op betaling van kosten dienen zij toch echt de wet te volgen.

Ik sta u graag in deze kwestie bij, want van deze manier van zaken doen (misbruik maken van de onwetendheid van iemand) gaat het bij mij flink kriebelen.

Beoordeel dit antwoord:

Als u mij de dagvaarding toestuurt, dan kan ik kosteloos en vrijblijvend voor u beoordelen of het voeren van verweer in de procedure zinvol is.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De betaling van november heb ik betaald via de acceptgiro, maar hebben ze deze weggeschreven tegenover de maand december, waardoor ik volgens jongerius niet op tijd heb betaald.

Ik heb nu het volledige bedrag al betaald waaronder de dagvaardingkosten en salaris gemachtigde.

Nu komt de dagvaarding te vervallen omdat ik alles op tijd heb betaald.

Moet ik nu dan toch ook de kosten voor dagvaarding en salaris gemachtigde betalen ?


Zoals ik u al voorhield bent u deze kosten alleen verschuldigd als de wederpartij in de procedure in het gelijk wordt gesteld. Als u alle verschuldigde huur en buitengerechtelijke kosten heeft voldaan, bent u deze kosten (vooralsnog) niet verschuldigd.

Beoordeel dit antwoord:

Als u de acceptgiro heeft gebruikt die u is verstrekt voor de huur van de maand november, dan had de verhuurder die ook voor de maand november moeten gebruiken. Dit is in de wet vastgelegd.

Ik begrijp echter niet dat u het volledige bedrag, inclusief kosten inmiddels heeft betaald, terwijl de heer Van den Bosch en ik u allebei duidelijk hebben gemaakt dat die kosten zeer waarschijnlijk onterecht werden gevorderd en u hebben aangeboden u te helpen. Heeft u die kosten onder protest betaald? Zo niet, dan heeft u de kosten in principe erkend en wordt het zeer lastig om die nog terug te krijgen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Heer Van Rosmalen ,

Dat u en de heer van den Bosch aangeeft om mij te helpen ben ik echt heel blij mij.
En daar zou ik ook eventueel gebruik van willen maken. Door de papieren op te sturen naar de heer van Bosch als zijn aanbod nog geld.

Er is mijn in het telefonisch contact met het incassobureau aangeven dat als ik voor de dagvaarding alles betaal de dagvaarding niet door gaat. Zou ik niet op tijd betalen krijg ik ook nog de griffierskosten voor mijn rekening van meer dan 400 euro. In de brief stond dat ik dit 5 dagen voor datum dagvaarding moet doen.

Datum dagvaarding 28 Januari 5 dagen ga ik ervan uit dat ik uiterlijk alles vandaag moet betalen.
Ervan uitgaande dat ik dan beter nu alles kon betalen en later terug krijgen, maar in iedergeval er geen probleem bij creƫer door te laat te betalen.

En ja ik gelijk bij binnenkomst van de dagaarding aangegeven er niet mee eens te zijn.
Eerste keer aan een dame waar ik aan aangaf dat ik geen herinnering of eat dan ook gezien heb en het er niet mee eens was, de dame gaf aan eerst alles door te lezen en dan pas terug te bellen.

Dat heb ik gedaan 2e gesprek met zaakbehandelaar ook aangegeven dat dit niet klopte en het er niet mee eens was. Deze gaf aan in het gesprek , als ik het er niet mee eens was het voor te laten komen, maar dat ik ook de andere kosten waaronder griffierskosten ook voor mijn rekening kwamen dan.

Vervolgens na betaling vandaag opgebeld dat ik het er niet mee ens was en de extra kosten weer terug wilde hebben. Waarop deze man mijn aangaf het door te geven aan de zaakbehandelaar en dat zij recht hebben op de gemaakte kosten.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag