Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beste RW,

ik heb een huurhuis gevonden dat ik mag gaan huren als ik wil. De verhuurder heeft me gevraagd om een kopie paspoort, waar mijn bsn niet in is doorgehaald. Ik weet vrij zeker dat hij hier niet om mag vragen, maar vermoed dat hij me het huis niet gaa verhuren als ik het niet doe. Welke andere opties heb ik om me aan hem te identificeren?

hartelijk dank.

Beste,

U bent niet verplicht om een kopie van uw identiteitsbewijs af te geven. De verhuurder echter wil wel weten met wie hij te maken heeft en kan u vragen om zich te legitimeren en om uw legitimatiebewijs te checken op echtheid, in dit kader mag hij de persoonsgegevens en het nummer van het identificatiebewijs noteren. Voor Vastgoedbeheerders is het zelfs verplicht om de identiteit van hun huurders te verifiëren middels het opnemen van een legitimatiebewijs in hun administratie. Het BSN nummer is niet nodigt voor de uitvoering van de huurovereenkomst, derhalve hoeft dat niet gegeven te worden.
De verhuurder is ook gerechtigd een pasfoto te vragen. De gegevens om een (potentiële) huurder te kunnen identificeren is belangrijk, helemaal nu algemeen bekend is dat het regelmatig voorkomt dat het gehuurde niet wordt gebruikt waarvoor het is gehuurd op die manier en het voor verhuurder duidelijk is met wie hij te maken heeft.

Ik zou u adviseren om aan te geven dat u bezwaar heeft tegen het aanleveren van een kopie van uw identiteitsbewijs, maar dat u prima bereid bent om bij de verhuurder langs te gaan en hem het id-bewijs te tonen en dat hij het nummer van het identiteitsbewijs kan noteren, zodat hij op die manier uw identiteit kan controleren. Op die manier heeft u zich voldoende gelegitimeerd, en als dit niet voldoende is dan is aan u de afweging, hoe graag wilt u het object huren....

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag