Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Min vader is overleden. Zijn vrouw (2e vrouw, mijn stiefmoeder) heeft geen contact met mij en geeft geen inzage in de financiele status van het moment van overlijden (otw de hoogte van de erfenis). Ik weet dat mijn vader in ieder geval een huis bezat bij overlijden. Dit huis heeft hij het huwelijk ingebracht zogezegd, want had hij al in bezit voordat zij in het huwelijk traden. Wegens ziekte van mijn vader was hij uit huis geplaatst en hij is later in dit verzorgingshuis overleden. Toen hij niet meer bij machte was heeft zij bewindvoering aangevraagd en gekregen (daarvoor heeft zij hem wilsonbekwaam laten registreren). Hierna is hij vrij snel overleden. Mijn stiefmoeder is nu degene die volledige zeggenschap over de erfenis heeft, maar er ik heb geen vertrouwen in een 'te goeder trouw' afhandeling hiervan. Zij bracht tijdens zijn verzorgingstehuis periode maandelijks al geld richting haar geboortestad Riga. Kan mijn stiefmoeder gedwongen worden om inzage in de financiele status te geven (dmv bv aanslag vermogensbelasting van 2014 te moeten overleggen (vader stierf juni 2014)? Want, heb ik hier niet gewoonweg het recht toe?En kan ik vervolgens (wanneer vastgesteld wordt dat er waarde in de erfenis, het enige dat zij niet heeft verstopt is het huis) gebruik maken van wilsrechten? Door bv vast te leggen dat zij het huis niet kan verkopen, zonder overleg met overige erfgenamen, ik dus?
Is er uberhaupt iets wat ik als dochter kan doen? Mijn stiefmoeder zou namelijk kunnen trouwen, zonder dit mee te delen, hoe kom ik daar achter (?) en zij zou kunnen verhuizen zonder dit mee te delen, hoe kom ik hier achter? Wanneer kan ik iets ondernemen, en hoe komt dat tot stand?
Ik hoop dat u mijn vraag begrijpt en inzage kunt geven.
Dank u hartelijk.
mvg

Relevant voor uw juridische positie is allereerst de vraag of er wel of geen testament is gemaakt. Als er geen testament gemaakt is dan is de wettelijke verdeling van toepassing, die er inderdaad op neerkomt dat alle goederen toevallen aan uw stiefmoeder en uw erfdeel bestaat uit een vordering die pas opeisbaar wordt bij haar overlijden.
U heeft recht op gegevens om de hoogte van die vordering vast te stellen, er zal een boedelbeschrijving moeten worden opgesteld met daarin opgenomen alle baten en schulden ten tijde van het overlijden. U kunt inderdaad gebruik maken van wilsrechten.
Relevant is wellicht ook de vraag of er al of niet sprake is van een erfdeel in uw moeders nalatenschap.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag