Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn vader is overleden, en heeft hierbij een langstlevende testament nagelaten. Ik heb de erfenis benificiair aanvaard. Mijn stiefmoeder geeft geen inzage in de financiele status dmv vrijgeven van de hoogte van de vermogensbelasting 2014 (het jaar dat mijn vader overleed). Mijn vader had in ieder geval een huis in eigendom voor hun trouwen en heeft dit eigendom het huwelijk ingebracht. Hoe krijg ik inzage? Welke wegen kan ik bewandelen, zonder dat mij dit veel geld kost (laag inkomen). Ik weet namelijk dat ik pas bij overlijden van mijn stiefmoeder (met wie geen relatie, of vertrouwensband is) eventueel aanspraak kan maken, maar ben mij ervan bewust dat zij mij niets zal gunnen en alles op kan maken. Dus ik denk dat het van belang is om in ieder geval een bepaald kindsdeel vast te laten leggen oid. Heb ik rechten hierin? Graag uw inzicht.
mvg

De wettelijke regeling is dat de langstlevende echtgenoot de beschikking krijgt over de nalatenschap. Als uw vader een testament heeft met dezelfde strekking, krijgt u een toekomstige vordering op uw stiefmoeder.

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overlijden-en-erven/vraag-en-antwoord/wat-is-de-wettelijke-verdeling-bij-erfrecht.html

Nu u de erfenis beneficiair hebt aanvaard, zal er een boedelbeschrijving moeten worden gemaakt en zal de nalatenschap vereffend moeten worden volgens de wet. Ik raad u aan om hiervoor contact op te nemen met een notaris.

Beoordeel dit antwoord:

Het verstrekken van informatie is afdwingbaar. Er kunnen verschillende wegen bewandeld worden. De meest eenvoudige zijn deze.
a. Bij de kantonrechter kan een eenvoudig verzoekschrift ingediend worden tot het doen bevelen van een boedelbeschrijving, waarbij een notaris aangewezen zal worden met als opdracht de baten en schulden van de nalatenschap op papier te zetten.
b. In verband met de beneficiaire aanvaarding zou ook gedacht kunnen worden aan het laten benoemen van een vereffenaar, die zal de nalatenschap moeten vereffenen volgens de wet en in dat kader in ieder geval een boedelbeschrijving moeten opstellen.
Vaak is het uitoefenen van druk middels het aankondigen of opstarten van dit soort procedures al voldoende om de benodigde informatie boven tafel te krijgen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u wle voor uw antwoord. In de uitleg die de notaris mij gaf, bij het ondertekenen van de aanvaarding, werd mij verteld, dat mijn stiefmoeder verplicht is om een inboedelbeschrijving op te maken en de aangifte voor de erfbelasting op te maken, zodat er een geldvordering (van mijn kindsdeel) kan worden vastgesteld. Wie kan ik hierop aanspreken? Mijn stiefmoeder geeft zoals gezegd geen inzage en ik heb inmiddels een brief aan de belastingdienst verstuurd om hen te vragen inzage in de vermogensbelastingaangifte van 2014 te geven (wat de notaris aanraadde). Mijn stiefmoeder heeft slechts aangegeven dat de erfenis een 'positief saldo' behelst. Welke manieren heb ik als kind tot mijn beschikking om dit recht (inzage in de hoogte van de erfenis en vaststelling van mijn kindsdeel) te laten gelden? Hoe leg ik mijn kindsdeel vast?


Reactie van de vraagsteller

Dank uw wel. Ik ben een stuk wijzer geworden. Ik heb mijn stiefmoeder inmiddels een schrijven gestuurd waarvan ik een stukje met u wil delen ter inzage en ter voorbereiding op mijn volgende vraag:


"...Geachte mevrouw .....,

Mijn vader, .... liet een langstlevende testament na welke ik op 5 augustus 2014 beneficiair heb aanvaard. Ik ontvang met het aanvaarden van de erfenis van mijn vader een geldvordering ten laste van u, overeenkomend met de waarde van mijn erfdeel. De grootte van deze vordering dient te worden vastgelegd in een notariële akte. Tot nog toe heeft u op geen enkele manier inzage gegeven in de financiële status van het vermogen van mijn vader op het tijdstip van zijn overlijden. Daarom verzoek ik u per direct aan uw wettelijke verplichtingen te voldoen:

1- U bent verplicht om een boedelbeschrijving op te maken;
2- U bent verplicht de aangifte voor de erfbelasting op te maken;
3- En u bent verplicht beide zaken vrij te geven, teneinde de vordering kan worden vastgelegd in een notariële akte.

Ik ga ervan uit dat u mijn verzoek honoreert en mij binnen 2 weken hierover berichtgeving verschaft. Als ik binnen 2 weken geen enkele berichtgeving uwerzijds ontvang, en u mijn verzoek dus negeert, zal ik bij de kantonrechter een verzoekschrift indienen tot het doen bevelen van een boedelbeschrijving, waarbij een notaris aangewezen zal worden met als opdracht de baten en schulden van de nalatenschap op papier te zetten. "...

Nu is mijn vraag aan u. Kan ik zelf (persoonlijk) een verzoekschrift indienen bij het kantongerecht, of kan ik dit alleen met behulp van een advocaat? Ik vraag dit in verband met mijn financiele situatie die ook niet al te breed is :)
Ik vermoed namelijk dat mijn stiefmoeder niet door mijn brief 'geprikkeld' zal raken.
mvg



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag